Linkuri accesibilitate

Între frivol și faliment - presa scrisă în România


In goana dupa cititori, cotidianele românesti au renunțat tot mai mult la subiectele serioase, preferindu-le pe cele senzationale.


Presa scrisa din Romania a suferit un recul puternic anul trecut, iar trendul desecendent continua. Astazi a fost ultima zi de aparitie pe hirtie a cotidianului Gandul, ziarul care avea cel mai important continut politic din Romania si care isi va continua activitatea doar in mediul online. In peisajul economic al presei scrise, anul 2010 a fost cel mai negru, daca privim cu atentie datele statisitice, care arata ca doua ziare importante Evenimentul zilei si Adevarul si-au injumatatit vinzarile.

Daca in cazul Evenimentului zilei, lucrurile pot fi explicate prin schimbarea dimensiunii si transformarea sa intr-un format mic si deci cu reducerea continutului, in cazul Adevarului, cotidian finantat de unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, liberalul Dinu Patriciu, situatia e mai complicata, fiindca investitia in acest ziar a fost imensa. In fiecare zi Adevarul apare cu inserturi, carti clasice, filme de colectie, filme pentru copii, carti de calatorie, dar cu toate acestea pierde teren, desi este in continuare cel mai bine vindut ziar de calitate, iar media vinzarilor pe anul trecut este de peste 100.000 zilnic, in scadere anul acesta. Intre timp doar cotidianele de scandal prospera, dar si acestea scad, insa, cu o viteza mai moderata.

Numarul cumparatorilor de presa din Romania a scazut constant, nu neaparat odata cu manifestarea crizei economice din ultimii doi ani, ci mai deagraba odata cu degradarea continutului ziarelor serioase. In goana lor dupa cititori, cotidianele romanesti au renuntat tot mai mult la subiectele serioase, preferindu-le pe cele senzationale. Numai ca analiza lor s-a bazat de multe ori, pe felul in care sint percepute temele de interes pe internet, unde intotdeauna au mai multe accesari cele mondene sau cu un grad mare de frivolitate.

Schimbarea echilibrului in tratarea subiectelor a dus paradoxal la efectul invers: cititorii vechi de presa au renuntat sa-si mai cumpere ziarele preferate, in vreme ce consumatorii subiectelor lejere au ramas doar pe internet. La toate acestea se adauga implicarea partinica in campanile electorale, mai vizibila la televiziuni, dar existenta si in presa scrisa.

Absenta echilibrului si superficialitatea presei romanesti face ca pentru prima data in ultimii 20 de ani credibilitatea mass-media sa aiba aiba un sold negativ, fiindca potrivit ultimului sondaj CURS, mai mult de jumatate dintre romani spun (58 la suta) ca nu mai au incredere in presa.

Orientindu-se spre internet, continutul marilor cotidiane romanesti pare sa se umple tot mai mult cu stiri mici si subiecte usoare, in detrimentul articolelor serioase si analizelor de anvergura.
XS
SM
MD
LG