Linkuri accesibilitate

10.04 - București: România între Ion Iliescu și Adrian Năstase


Ion Iliescu recunoaşte că sărăcia, corupţia şi criminalitatea sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale.


10 aprilie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

România între Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Preşedintele Ion Iliescu a făcut ieri primele bilanţuri de la preluarea puterii. Mai ponderat şi pe acoluri chiar realist decit domnul Iliescu avintat în decontări extravagante şi lansînd fel de fel de mesaje mesianice, a fost domnul Năstase. În mai putin de 4 luni de la instalarea la Cotroceni şi palatul Victoria între domnii Iliescu şi respectiv, Năstase, s-a stabilit o relaţie nouă, una marcată pe ici pe colo şi de puncte de divergenţă.


Există o diferenţă tot mai mare între discursul public al primului ministru Năstase şi cel al preşedintelui Iliescu. În vreme ce premierul se ascunde în spatele cifrelor care din punctul său de vedere arată realizările cabinetului său, şeful statului este mai relaxat, vorbeşte cu uşurinţă despre greşeli din mandatele sale precedente, zîmbeşte înţelegător atunci cînd este chestionat pe teme care par să fie privite diferit la Cotroceni şi la Palatul Victoria, răspunzînd cu lejeritate la întrebări legate de probleme pe care pînă nu de mult, Ion Iliescu le ocolea, sau se referea la ele cu oarecare încrîncenare.

De pildă, subiectul necesităţii CNSAS sau controversata numire a fostului ofiţer de securitate Ristea Priboi la conducerea comisiei pentru controlul serviciului de informaţii externe. [...]

În vreme ce primul ministru încearcă să justifice acţiunile din primele 100 de zile ale mandatului său cu cifre şi promisiuni din care alcătuieste un tablou optimist al societăţii romaneşti în tranziţie, Ion Iliescu recunoaşte că sărăcia, corupţia şi criminalitatea sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale. Cu toate acestea, Tia Serbănescu este de părere că diferenţele dintre primul ministru şi preşedinte sunt doar stilistice şi că amindoi au motive să îşi facă reproşuri legate de discursul pro european.

Tia Serbănescu: „În esenţă, cred că, de fapt, atît domnul Iliescu cît şi domnul Năstase au dreptate cînd spun că între ei nu sunt abordări fundamental diferite, pentru că, deşi amîndoi, repetă în toate împrejurările publice că sunt pentru integrare şi că fac eforturi în acest sens, pe de altă parte şi unul şi celălalt, scapă în anumite contexte, în anumite împrejurări şi afirmaţii care contravin acestor declaraţii publice şi mai ales acceptă şi susţin măsuri care au fost luate în această perioadă şi contrazic flagrant aceasta opţiune pentru integrare. Mă refer aici la numiri contradictorii , cum a fost de exemplu, Ristea Priboi, declaraţii privind inutilitatea CNSAS-ului, declaratii privind acordurile cu FMI, considerate, ba inutile, declaraţii privind vizele şi declaraţii despre proprietate, care ar fi un „moft” în ultimele accepţii ale domnului Iliescu şi aşa mai departe.” [...]
XS
SM
MD
LG