Linkuri accesibilitate

Boc și Blaga în lupta pentru șefia PDL


Traian Băsescu îl susține pe Emil Boc

Competiția din PDL are ca miza relansarea partidului înainte de alegerile locale și generale de anul viitor.


Batalia pentru sefia Partidului Democrat Liberal din Romania a inceput in mod oficial astazi dupa ce candidatii si-au depus programele pe baza carora vor sa cistige alegerile. Doi politicieni redutabili isi disputa fotoliul de presedinte al partidului de guvernamint din Romania: Emil Boc, seful guvernului si Vasile Blaga, fost ministru de interne si secretar general al PDL plus Toader Paleologu, fost ministru al Culturii, care face mai degraba figura decorativa prin aparitia lui exotica, dar nu are sanse sa intre in finala. Competitia din PDL are ca miza relansarea partidului inainte de alegerile locale si generale de anul viitor, dar si eventuala reformare a acestei formatiuni.

Potrivit ultimului sondaj, partidul de guvernamint din Romania este cotat la 17 la suta din optiunile de vot, ceea ce sugereaza ca PDL s-a oprit din scadere, dar nu a gasit inca modalitatea pentru a se redresa. Din punct de vedere practic revenirea PDL la un scor de peste 20 la suta ar putea avea loc doar daca Romania reuseste sa treaca de criza in asa fel incit si salariile sa revina la valoarea lor din 2008. E greu de crezut ca aceasta aritmetica poate deveni realitate pina in toamna anului 2012 cind au loc alegerile, in conditiile in care in Romania inflatia revine la valori de dinaintea intrarii tarii din Uniunea Europeana, pe fondul cresterii preturilor la alimentele de baza cu pina aproape de zece la suta. Scumpirile din ultima perioada arata ca, de fapt, romanii au chiar mai putini bani decit anul trecut, iar in acest peisaj democrat-liberalii din
Romania sint nevoiti sa gaseasca alte modalitati pentru a-si convinge electoratul.

Emil Boc, care conduce partidul din 2005 candideaza cu programul “Romania dreapta, Romania puternica”, titlul pare copiat dupa programul cu care chiar Traian Basescu a cistigat sefia partidului in 2001: “Romania puternica, Romania social-democrata”.

Principalul sau contracandidat, Vasile Blaga a venit la rindul lui cu o motiune similara, care vrea sa sublinieze ideologia partidului si doctrina sa de dreapta, cu titlul “O Romanie dreapta. O Romanie europeana”, iar cele doua echipe s-au acuzat reciproc de plagiat, chiar daca nu neapart folosind acest termen.

Startul a fost dat acum doua saptamini dupa ce presedintele Traian Basescu, liderul neoficial al democrat-liberalilor romani, si-a declarat sustinerea pentru actualul premier Emil Boc. Dincolo de platforme electorale lupta se da din perspectiva presedintelui Basescu pentru eliminarea marilor baroni din PDL, acuzati de complicitati in derularea unor afaceri, de blaturi cu adversarii, de conservarea unor traditii paguboase, care tin inclusiv de clientela partidului. In fruntea acestei grupari se afla Vasile Blaga.

In partea celalata este o echipa eterogena, care-l prefera, in lipsa unei solutii mai bune pe Emil Boc, numai ca venind tot cu actualul premier, sifonat de criza, democrat-liberalii romani ar putea fi perceputi ca incapabili de noi solutii. De aceea pentru exterior Vasile Blaga ar fi fost o varianta egala cu schimbarea, in vreme ce Emil Boc inseamna continuitate, si chiar daca principiile sale au fost corecte, realizarile au fost minore si nesustinute de electorat.

Favorit pentru alegerile din 14 mai in fruntea partidului de guvernamint din Romania este actualul sef al guvernului Emil Boc, care in felul acesta ar putea fi recompensat pentru sacrificiile de imagine facute.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG