Linkuri accesibilitate

„Nu există compromisuri minore” (interviu Al. Tănase/Jurnal de Chișinău)


„Lingătorii de blide imperiale ruseşti au devenit foarte activi” (Timpul).


„Nici amenzile usturătoare, nici frica de a rămâne fără permis sau de a se alege cu dosar penal nu-i face pe conducătorii auto să renunţe la alcool”, scrie cotidianul „Adevărul”. Numărul şoferilor prinşi băuţi la volan creşte, ca şi a celor răniţi grav în accidente provocate de aceştia, continuă publicaţia, din care mai aflăm că Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică a efectuat un calcul care arată că ar exista o jumătate de milion de moldoveni plecaţi la muncă peste hotare, care obţin un venit mediu anual de 5 miliarde de dolari - sumă egală cu valoarea PIB-ul ţării noastre, în 2009. Totodată autorul susţine că mai există economia subterană - „o altă sursă de venituri, pe care statistica oficială nu este în stare să o identifice integral“”, precizează publicaţia.

Despre retragerea din politică a lui Tănase, considerat un simbol al schimbării, o mascotă a PLDM şi un alter-ego al lui Filat, Igor Caşu scrie în acelaşi ziar că este, fără îndoială, recunoaşterea unui eşec, dar şi nu semnal grav dinspre AIE.

La aceeaşi temă, „Jurnal de Chişinău” publică un interviu cu ministrul demisionat care spune că speră că plecarea sa din partid „îi va face pe alţii să înţeleagă că nu este bine să spui „Da” atunci când în principiu trebuie să spui răspicat „Nu”. Nu există compromisuri minore, există compromisuri pe care poţi să le accepţi sau nu, este citat Tănase.

Editorialistul Nicolae Negru de la acelaşi ziar scrie că cel mai probabil nu Bodiu fusese persoana pregătită pentru postul de primar din partea PLDM. Zvonurile că acesta trebuia să fie Alexandru Tănase par să fie adevărate şi, după cum se vede, schimbarea s-a produs pe ultima sută de metri”, consideră Nicolae Negru.

„Costul vieţii noastre, mai scump ca niciodată”, este un titlu din „Moldova suverană”, pe un articol în care din nou este criticat FMI pentru că ar face reclamă Guvernului Republicii Moldova dezinformînd lumea despre situaţia reală din ţara noastră.

Şi un gînd din „Nezavisimaia Moldova” - „dacă ar fi să comparăm adunările de partid din perioada sovietică cu reuniunea de duminică a PLDM, vom vedea că nu există diferenţe”. „Moldovenilor le-a fost prezentată o mostră de grandomanie a timpurilor de criză în tradiţia vremurilor sovietice. Aşa cum curgeau promisiunile în timpul sovietic, ca din cornul abundenţei, aşa curg şi până astăzi”, se afirmă în „Nezavisimaia Moldova”.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” scrie că „bătălia pentru Primăria Capitalei a pus în mişcare toate trupele „coloanei a cincea” a Moscovei”. „Lingătorii de blide imperiale ruseşti au devenit foarte activi, deschid site-uri, atacă cele mai sensibile probleme, îndeosebi cele legate de limbă, istorie, identitate. În privinţa acestora nu cred că e aplicabilă înţelepciunea „nu te pune cu nebunii”. Nebunii trebuie puşi la punct, deoarece pot înnebuni multă lume naivă, credulă şi prost informată”, consideră Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG