Linkuri accesibilitate

Raportul Coelho - favorabil aderării României la spațiul Schengen


Franța a pregătit, însă, o listă cu noi criterii, care se referă în special la lupta anticorupție și reforma justiției, criterii care să fie aplicate României și Bulgariei.


Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen, aceasta este concluzia raportului intocmit de eurodeputatul Carlos Coelho si prezentat in fata comisiei de resort din cadrul Parlamentului European. Textul raportului contrazice argumentele Frantei, tara care se opune vehement primirii Romaniei in spatiul de libera circulatie. Din document rezulta ca si Bulgaria ar fi gata de aderare, numai ca in acest caz, Carlos Coelho atentioneaza ca “ar trebui sa se tina seama de faptul ca zona Bulgaria-Turcia-Grecia este una dintre cele mai sensibile de la frontierele externe ale Uniunii Europene in ceea ce priveste migratia ilegala”.

Din acest punct de vedere Bulgaria mai are de lucru, explica raportul Comisiei pentru libertati civile din Parlamentul European, care sugereaza ca si frontiera nord-estica a Greciei, are vulnerabilitati, desi aceasta tare este deja membra a Spatiului Schengen. Cu toate retinerile care exista in cazul Bulgariei analizele de data recenta ale expertilor arata ca Romania si Bulgaria resprecta sapte criterii din sapte. Franta a pregatit, insa, o noua lista cu alte sase criterii, care se refera in special la lupta anticoruptie si reforma justitie, criterii care sa fie aplicate in cazul Romaniei si Bulgariei.

Presedintele Traian Basescu a respins din start aceasta idee, acuzind Parisul ca foloseste duble standarde, devreme ce pina acum aderarea la spatiul de libera
circulatie s-a facut dupa reguli clare, care se modifica acum in timpul jocului. Recentele controale la vamile romanesti au scos la iveala probleme grave de coruptie si permeabilitatea fata de traficul de tigari, dar – spun oficialii romani - lucrurile s-au remediat din mers.

Raportul facut de eurodeputatul Carlos Coelho este deci favorabil Romaniei, iar
argumentele aduse demonstreaza ca granitele tarii cu Ucraina, Republica Moldova
si Serbia sint securizate in conformitate cu standardele Schengen. Raportul urmeaza sa fie validat de Parlamentul European, dar pina atunci urmeaza o noua reuniune a ministrilor europeni de interne care urmeaza sa valideze gradul de pregatire al Romaniei si Bulgariei. Aderarea Romaniei la spatiul Schengen ramine deocamdata in asteptare si e greu de crezut ca o hotarire in acest sens se va lua in viitorul foarte apropiat, fiindca indiferent de votul Parlamentului European, decizia va fi luata de Comisia Europeana, acolo unde Parisul are un cuvint greu de spus.
XS
SM
MD
LG