Linkuri accesibilitate

ANRE și modul de calculare a tarifelor la energia electrică


Tarifele diferențiate pentru consumatorii industriali și casnici se datorează prețului diferit al curentului în funcție de nivelul de tensiune al rețelelor.


Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a dezbătut astăzi cererile de majorare a tarifelor la energia electrică depuse de reţelele de distribuţie, dar a amânat luarea unei decizii. ANRE spune că mai trebuie să studieze ofertele reţelelor.

Da fapt, autoritatea responsabilă de reglementări în energetică vrea să modifice concomitent şi modul de calculare a tarifelor. Acestea ar urma să fie diferite, mai mici în cazul consumatorilor industriali conectaţi la reţelele de tensiune înaltă, mai ieftine la întreţinere, şi mai ridicate în cazul consumatorilor casnici care folosesc curent de tensiune mai mică.

O lovitură pentru consumatorii casnici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct


Directorul ANRE, Victor Parlicov, a explicat Europei Libere motivele acestor modificări: “În primul rând, pentru că fără tarife diferenţiate, stabilite corect în funcţie de nivelul de tensiune, nu poţi vorbi de piaţă liberă. Pentru că cel care este racordat la tensiune înaltă şi consumă volume mari nu va putea fi niciodată competitiv atâta timp cât va trebui să subsideze pe unul care consumă din priză. Se omoară sectorul real al economiei şi apoi ne întrebăm cu toţii de ce nu avem locuri de muncă. Noi practic am pus pe seama consumatorilor industriali cca. 240 de milioane de lei anual pe care în mod normal trebuie să-i plătească consumatorii casnici. Şi este vorba aici şi despre baruri, rastaurante, alte unităţi comerciale, care la fel sunt subsidiate.”

Dar asta ar însemna inevitabil o lovitură pentru consumatorii casnici, cei pentru care tariful ar putea creşte mai mult decât au cerut iniţial reţelele de distribuţie. Adică cu 12 bani în Centru şi Chişinău, cu 10 bani la Nord şi 18 bani în vestul RM.

Nicolae Mogoreanu, preşedintele unei asociaţii care apără interesele consumatorilor, susţine totuşi intenţia ANRE: “În toată lumea, consumatorii casnici plătesc mai mult. Asta este o realitate economică, nu pentru că consumatorii casnici nu plac cuiva. Energia electrică are preţ diferit în funcţie de reţelele din care este recepţionată. Altceva este că reţelele au solicitat umflarea tarifelor din investiţii care în realitate nu au fost efectuate şi alte lucruri.”

În cadrul unei runde de audieri publice organizate astăzi de autoritatea din energetică, Nicolae Mogoreanu a solicitat în schimb furnizorilor să explice de ce principalul furnizor, Centrala Electrică de la Cuciurgan, ar vinde energie mai ieftină României şi mai scumpă Republicii Moldova. Amintim că din 1 aprilie, în urma unor negocieri de câteva săptămâni, atât acest furnizor, cât şi unul din Ucraina, au scumpit curentul livrat reţelelor moldoveneşti cu 11 la sută – motivul de bază al creşterii tarifelor finale solicitate acum de distribuitorii locali. Cum n-a urmat nici o explicaţie, l-am întrebat pe Nicolae Mogoreanu cum poate proba afirmaţiile sale.

Nicolae Mogoreanu: “Pe site-urile oficiale ale distribuitorilor români am găsit preţul la care se procură energia de la Moldavskaia GRĂS – este cu 12 la sută mai mic. Asta înseamnă că noi nu ştim să negociem sau că există aranjamente obscure.”

Ilarion Popa, adjunctul ministrului economiei, respinge aceste acuzaţii: “Nu pot să mă expun asupra costului cu care este livrată energia în România deoarece nu avem nici o treabă cu aceste contracte. Dar în România este piaţa angros de energie şi în funcţie de ofertă este stabilit şi preţul. Asta însă nu este valabil şi pentru noi, care nu avem de unde alege oferte.”

Potrivit unor surse apropiate negocierilor cu Centrala de la Cuciurgan, clauzele contractuale ar permite distribuitorilor din Moldova să ceară centralei din stânga Nistrului o revizuire a preţului de achiziţie, dacă ar obţine confirmarea că centrala vinde României curent mai ieftin decât cel oferit RM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG