Linkuri accesibilitate

Gagarin - un erou sovietic devenit erou rus


Yuri Gagarin
Yuri Gagarin

Interviu cu Jamie Doran, coautorul cărții: "Omul din stele: adevarul din spatele legendei Iuri Gagarin".


Scriitorul si regizorul de filme Jamie Doran este, impreuna cu Piers Bizony autorul unei noi carti despre Iuri Gagarin intitulata "Omul din stele: adevarul din spatele legendei Iuri Gagarin". Redactorul sef al biroului Europei Libere de la Washington, Christian Caryl a stat de vorba cu Jamie Doran cautind sa afle ce l-a fascinat cel mai mult in personalitatea cosmonautului sovietic ?

Jamie Doran: Cred ca cel mai fascinant pentru mine a fost sa-l descopar pe adevaratul om care a fost Gagarin - un tip absolut minunat care era iubit de toata lumea. Ne-a fost foarte greu sa gasim pe cineva care sa aiba ceva impotriva lui, nici chiar rivalul spu Gherman Titov. El a şi admis ca a fost mai bine ca l-au ales sa zboare pe Iuri, pentru ca toata lumea il iubeşte. Si asta a fost marea diferenta intre ei – Iuri era baiatul de taran, iar Titov, copil de professor.

Corespondentul nostru l-a intrebat pe scriitorul Doran daca exista anecdote legate de Gagarin, daca a descoprit şi slabiciuni la eroul sovietic ?

Jamie Doran: A avut slabiciunile lui ca toata lumea. ii placea sa bea şi ii placeau femeile, cred. A avut niste momente stralucite aici. De exemplu, episodul din Crimeea, cind era la Foros intr-un hotel şi sotia l-a descoperit intr-o ipostaza, sa-i spunem, delicata cu una din cameristele de la hotelul in care stateau. Si, Gagarin a luat-o la fuga şi a sarit pe geam de la etajul doi. S-a ranit foarte rau. Şi bineinteles ca KGB-ul nu putea sa spuna adevarul care s-a intimplat şi a inventat episodul cu fiica lui, pe care Iuri ar fi salvat-o sarind de pe stinci. De fapt sarise pe geam de teama nevestii.

Scriitorul Jamie Doran spune ca gloria pe care a avut-o a fost cam mult pentru el şi ca a inceput sa bea dar apoi şi-a revenit şi a lucrat foarte mult in proiectarea aerospatiala. Intrebat despre opiniile politice ale lui Gagarin, Jamie Doran spune: N-a fost un dizident sau un rebel şi parea la inceput ca crede cu candoare in ideile sistemului, dar nu ezita sa ii vada şi greşelile. Si cred ca aici a fost şi un moment cheie. Cind Kruşciov era la putere, Iuri avea acces la cele mai inalte sfere ale puterii şi actiona aici pentru oamenii obişnuiti şi pentru colegii sai, cautind sa schimbe cite ceva, pentru a le face viata mai buna. Cind Kuruşciov a fost indepartat şi a venit Brejniev, lui Brejniev nu i-a placut de Gagarin. Nu este nici un dubiu despre asta. Exista şi acea faimoasa istorioara, care de altfel n-a fost niciodata dovedita, ca Iuri i-a aruncat şampania in fata lui Brejniev. Faptul ca aceasta povestire exista este un indiciu al relatiilor care erau intre ei.

Despre moartea lui Gagarin au existat multe teorii şi una dintre ele vorbeste despre faptul ca ar fi fost omorit. O varianta exclusa de cel ce i-a scris recenta briografie.

Jamie Doran: Am descoperit o gramada de oameni carora le era frica sa nu fie acuzati de moartea lui. Ca urmare a fost scris şi un document oficial despre asta. Imi amintesc ca Aleksei Leonov, primul om care a paşit in spatiu, care mi-a spus ca a vazut un raport despre moartea lui Yuri care ar fi dat vina pe el, şi asta a fost mult mai tirziu şi acel document nu era deloc scris de Leonov. Nu era scrisul lui şi semnatura era prost imitata. De fapt cineva scrisese acest raport in numele lui Leonov. Aşa ca eu cred ca toata lumea era foarte speriata. Şi nu cred sa fi fost o crima. N-a fost omorit. Cred a cei care cauta teorii conspirationiste trebuie sa le caute in alta parte. E un nonsens sa sustii aşa ceva. Ceea ce insa cred ca trebuie sa spun este ca o multime de oameni cautau sa nu fie invinovatiti de moartea sa.

Ceea ce cred ca este extraordinar in legatura cu Gagarin este ca povestea lui, a unui mare erou sovietic, a depaşit epoca, şi a devenit şi un erou al Rusiei. Nu sunt prea multe astfel de exemple, de eroi sovietici acceptati de Rusia de azi. Gagarin a fost unul. Şi cred ca s-a intimplat asta pentru ca el chiar era un erou autentic. Si in ciuda intregii maculaturi de propaganda, ce s-a scris despre el atunci, un singur lucru nu a putut fi ocolit : ca era chiar iubit de toata lumea, a spus Europei Libere scriitorul Jamie Doran, care este coautirul unei carti noi despre Iuri Gagarin.
XS
SM
MD
LG