Linkuri accesibilitate

Aplicarea strictă a prevederii intrării temporare a vehicolelor înmatriculate în străinătate


Potrivit Serviciului Vamal, în Moldova sunt peste 2 800 de maşini înmatriculate în străinătate care deja au depăşit cele 90 de zile legale de a circula pe teritoriul țării.


Guvernul de la Chişinău interzice printr-o nouă prevedere a Codului Vamal aflarea pe teritoriul ţării a maşinilor cu numere de înmatriculare străine, mai mult de trei luni pe parcursul unui an de zile. Decizia a nemulţumit sute de cetăţeni moldoveni, care profitînd de vechile carenţe legislative, circulă prin ţară cu maşini înmatriculate în străinătate.


90 de zile în decursul unui an, atît vor putea să circule în Moldova şoferii care au maşini înregistrate în străinătate. Este o prevedere nouă prin care autorităţile încearcă să elimine breşa legislativă de care au profitat sute de şoferi, explică preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă.

Veaceslav Ioniță: “Noi avem foarte mulţi oameni care trăiesc peste hotare şi vin acasă de sărbători cu maşinile străine. Până în 2010 ei erau obligaţi să lase o garanţie la vamă, lucru care crea nişte incomodităţi enorme şi în 2010 noi am modificat legea prin care am spus că cetăţenii Republicii Moldova pot liber intra în ţară fără a plăti această sumă. Şi noi am spus “intrare temporară”, dar unii au înţeles intrare temporară – permanentă şi cred că acesta este un mecanism de a te eschiva de la impozite”.

Profitînd de această carenţă legislativă o parte din şoferi şi-au cumpărat maşini din Lituania, Bulgaria sau Polonia şi circulau cu ele prin Republica Moldova în baza unei procuri. O dată la trei luni ei ieşeau din ţară pentru a reveni în aceeaşi zi.

Printre ei este şi Alexandru care mi-a explicat motivele care l-au determinat să-şi cumpere o maşină în altă ţară: „Preţurile mai mici pentru un autoturism, doi cheltuieli nesemnificative pentru înmatricularea unei maşini în Lituania, trei, lipsa de bani şi patru, nu sunt de acord cu filtrul impus încă de guvernul comunist de şapte ani pentru importul de autoturisme, nemaivorbind de taxele care se plătesc la prima înmatriculare. Plus la asta starea drumurilor nicidecum nu corespunde unui autoturism de şapte ani importat acum proaspăt”

Alexandru spune că după expirarea celor trei luni care îi permit legal să circule pe teritoriul Republicii Moldova, va fi nevoit să-şi abandoneze maşina în străinătate sau, cel mai probabil, să o înmatriculeze în regiunea transnistreană.

Tocmai pentru a preveni asemeni situaţii, deputatul liberal Valeriu Munteanu propune înregistrarea în Republica Moldova a maşinilor înmatriculate în străinătate, ca excepţie de la regulă: „Evident cu achitarea tuturor taxelor vamale ale Republicii Moldova. Unul din argumentele pe care m-am bazat eu a fost că dacă noi nu le dăm o şansă cetăţenilor noştri, nu au să aibă altceva de făcut decît să îi dea foc sau să o ducă şi să o înregistreze în Transnistria şi o să-i plătească lui Smirnov şi o să întreţină acest regim şi o să-i mai dea o mie, o mie 500 de euro şi cei de acolo vor fi foarte şi foarte bucuroşi”.

Iată şi replica preşedintelui Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, Veacelav Ioniţă: „Întrebarea mea este ce încurajăm noi? Încurajăm pe cei care încalcă legea? Întotdeauna există doritori de a încălca legea şi în cazul dat evident că depui eforturi ca ei să nu poată face acest lucru”.

Dar ce riscă şoferii care nu se conformă noii prevederi legale? Este întrebarea pe care am adresat-o şefului Departamentului venituri şi tehnologii informaţionale al Serviciului Vamal, Corneliu Trofăilă.

Corneliu Trofăilă: „Dacă nu respectă obligaţiunea asumată de a scoate din ţară mijlocul de transport, deoarece l-a intrarea în ţară ei s-au angajat de a-l scoate, atunci survine amenda – 1200 lei. Dacă în continuare nu se vor conforma şi vor încălca regimul vamal, poate să ajungă până la confiscarea mijlocului de transport”.

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă cu persoanele care muncesc în Republica Moldova dar vin din România sau alt stat şi trebuie să se afle în ţară mai mult timp?

Corneliu Trofăilă: „Ei au posibilitatea de a-l înmatricula aici şi de a obţine numerele provizorii H, este aşa regim special „admiterea temporară” şi se achită numai procedurile vamale. Problema practic se hotărăşte”.

Potrivit Serviciului Vamal, astăzi în ţară sunt peste 2 800 de maşini înmatriculate în străinătate care deja au depăşit cele 90 de zile prin care li se permite legal să circule pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG