Linkuri accesibilitate

Poeziile și picturile copiilor de la Terezin


Ambasada cehă la Chișinău comemorează Ziua Internaţională a eliberării prizonierilor din lagărele de concentrare fasciste.


În cele mai sinistre momente din viaţa lor, atunci când aveau soarta ca şi pecetluită, copiii evreilor încarceraţi în ghetoul din Terezin nu au tremurat de frică. În schimb, ei au desenat şi scris poezii pline de speranţă şi lumină, poezii păstrate graţie puţinilor supravieţuitori care au avut grijă ulterior să le adune într-o culegere.

Puse pe note, versurile au ajuns să fie cîntate şi pe o scenă din Republica Moldova, în cadrul unui eveniment organizat de diplomaţii cehi de la Chişinău cu ocazia consemnării Zilei Internaţionale a eliberării prizonierilor din lagărele de concentrare fasciste.

Terezin este un oraş în Cehia de Nord, în care în anii Războiului al Doilea Mondial naziştii au amplasat un ghetou „model”. Sub faţada unei oarecare autonomii şi libertăţi a vieţii culturale oferite evreilor de aici, ghetoul avea drept sarcină să înşele opinia publică din ţările democratice, precum şi a evreilor din Europa de Est şi Centrală în privinţa destinului pregătit evreilor în ţările ocupate de Germania.

„Este foarte bine să se ştie ce s-a întâmplat atunci ca să nu se repete niciodată,”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct


Din 150 de mii de evrei care au trecut prin Terezin, aproape 90 de mii au fost trimişi în lagărele morţii, încă 30 de mii au murit de foame şi epidemii, iar din 15 mii de copii aflaţi tot acolo au supravieţuit doar o mie.

Daniel Dobiaş este un compozitor ceh care, acum 15 ani, a citit culegerea de versuri ale copiilor-prizonieri din ghetoul Terezin şi a decis să le pună pe muzică.

„M-am gândit că aşa aceste poezii vor trăi mai mult. Am compus melodiile în perioada în care nu doream să pun pe note versuri de genul – baby, I love you – dar vroiam să fac cântece cu un anume sens. Iar aceste poezii, unele scrise de copii de doar opt ani, sunt atât de bune, încât chiar m-au copleşit,” ne-a spus compozitorul venit la Chişinău la invitaţia ambasadei cehe şi însoţit de una dintre deţinutele ghetoului, Dagmar Simova.

Dagmar Simova
Dagmar Simova: „Într-o zi părinţii mi-au spus: te iubim foarte mult, dar trebuie să ne despărţim pentru că vrem să fii în siguranţă.”

Dagmar Simova a supravieţuit doar pentru că a fost evacuată în Anglia. Cel care a organizat această evacuare, Nicholas Winton, supra-numit şi un „Schindler al Angliei”, a salvat astfel de moarte inevitabilă în lagărele naziste aproape şapte sute de copii evrei.

Keith Shanon
“Este o mare onoare să fim aici astăzi ca să-i plătim astfel o datorie pe care i-o datorăm lui Nicholas Winton,” spune ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Keith Shanon.

„Cred eu că este foarte bine să se ştie ce s-a întâmplat atunci, ca să nu se repete niciodată,” ne-a spus la rândul său ambasadorul ceh de la Chişinău, Jaromir Kvapil.
XS
SM
MD
LG