Linkuri accesibilitate

„Îmi doresc ca R. Moldova să nu mai rămână rătăcită în această tranziţie”


Constanţa Popescu-Mereacre: „atît reformele populare cît și cele nepopulare sînt extrem de necesare”.


Poate că visul oricărui om este să trăiască într-o societate în care nu mai e stringentă nevoie de reforme. Cum, însă, societatea în care ne aflăm suferă încă de o viaţă prost organizată în trecut, reformele – mai ales cele din economie – sunt stringent sau chiar vital necesare. După cum sunt necesari şi oamenii bine instruiţi şi cu viziuni moderne chemaţi să asiste politicienii în realizarea respectivelor reforme. Invitata emisiunii de astăzi este Constanta Popescu-Mereacre, noul consilier de stat pe probleme economice al prim-ministrului Filat.

Interviul matinal El: Constanța Popescu-Mereacre despre reforme și economie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:22 0:00
Link direct


Europa Liberă: Doamnă Popescu-Mereacre, sunteţi primul consilier pe probleme economice al premierului Republicii Moldova de când dl Vlad Filat îşi exercită mandatul… Dvs. cum vă vedeţi misiunea pe care - iată - aţi acceptat-o zilele trecute, dacă ar fi să rezumaţi rostul acestei funcţii?

Constanța Popescu-Mereacre în studioul Europei Libere
Constanţa Popescu-Mereacre:
„Cred că numirea mea în această funcţie indică, în primul rînd, faptul că prim-ministrul acordă foarte multă atenţie problemelor economice acum. Dacă ne uităm la activitatea guvernului din ultimii cîţiva ani, vedem că în 2009 şi 2010 prioritatea pentru guvern era, în primul rînd, stabilitatea macroeconomică, pentru că Moldova trebuia să-şi revină după impactul crizei economice mondiale.

Începînd cu anul 2011 pentru a avea o creştere economică bună, pentru a avansa în integrarea europeană, trebuie să facem nişte reforme economice mai fundamentale pentru a asigura noi locuri de muncă, salarii mai mari şi preţuri mai mici. Reformele economice vor fi prioritatea activităţii mele”.

Europa Liberă: Funcţia de consilier nu este una politică şi ştiu că nu aveţi un carnet de membru al vreunui partid la piept – cum se zice mai înainte… Dar premierul este o figură politică care are de realizat totuşi un program de reforme în economie, aşa cum sunt văzute aceste reforme de la înălţimea unui partid… Dvs. în ce măsură vă regăsiţi în acele intenţii pe are le are actualul guvern din acest punct de vedere?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Într-adevăr eu nu sunt membru al niciunui partid. Funcţia de Consilier nu este o funcţie politică, dar în acelaşi timp foarte corect aţi menţionat faptul că consilierul unui prim-ministru este o persoană foarte importantă în a susţine activitatea premierului reieşind din agenda guvernului, dar şi a partidului pe care îl reprezintă. Depinde de fiecare consilier să-şi modeleze rolul, rostul şi priorităţile sale. Pentru mine cel mai greu exerciţiu va fi prioritizarea, pentru că sunt atît de multe reforme economice care trebuiesc făcute urgent, încît este important să alegem pe ce ne focusăm şi ce alegem”.

Europa Liberă: Sunteţi un nou venit în echipa de consilier a premierului, în plus se pare că sunteţi prima doamnă care intră într-o asemenea echipă acum: care au fost primele impresii? Acum nu că v-aş invita să vorbiţi de bine sau de rău colegii – dar câtă disponibilitate pentru reforme, câtă forţă pentru a realiza nişte reforme – poate uneori şi dureroase – aţi găsit în această echipă?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Nu sunt prima doamnă Consilier a premierului Vlad Filat, dar astăzi sunt unica doamnă consilier. Dacă vorbim despre primele impresii, ele au fost surprinzător de bune. Primele zile au fost peste aşteptările mele pentru că am găsit o echipă care nu este doar profesionistă, dar am găsit nişte colegi foarte buni, nişte persoane care m-au susţinut şi mi-au acordat un suport maxim ca să pot să încep să fiu eficientă din primele zile”.

Europa Liberă: Studiile Dvs la Londra – universitare, postuniversitare – ştiu că au inclus şi cursuri de Economia Tranziţiei, de exemplu…. Ce reforme vedeţi ca cele mai urgente ca această cam îndelungată tranziţie a R. Moldova să treacă mai rapid şi cu rezultate cât mai bune pentru normalizarea economică a ţării?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Într-adevăr şi eu îmi doresc ca Republica Moldova să nu mai rămână rătăcită în această tranziţie şi dacă vorbim despre reformele economice să vedem un bun sfîrşit al reformelor principale, cel puţin. Consider că studiile pe care le am şi experienţa de pînă acum mă vor ajuta foarte şi foarte mult în funcţia de Consilier al prim-ministrului, pentru că masteratul pe care l-am făcut în Marea Britanie, având şi o bursă din partea guvernului britanic pentru aceast masterat, s-a focusat pe economia tranziţiei, pe reformele economice în perioada de pre-aderare la UE, în special am studiat atunci foarte mult ţările din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007. Acum, Moldova a avansat foarte mult în integrarea europeană, negociind în prezent Acordul de Asociere şi aceasta implică foarte multe reforme inclusiv în blocul economic, acestea vor fi prioritatea mea”.

Europa Liberă: Doamnă Popescu–Mereacre, rolul consilierului este să consilieze sau, în mare, să dea sfaturi, să facă recomandări ca expert premierului, ca deciziile acestuia să fie cât mai justificate cu putinţă… Uneori însă demnitarul trebuie să aleagă între o decizie politică mai apreciată cumva la un moment, în locul unei decizii economice mai puţin populare. Cum credeţi că se va depăşi această situaţie dintre caracterul rezonabil al unei decizii de un fel, dar nerezonabil şi necesar în alt fel?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Eu cred că este important să înţelegem că există reforme populare, pe care publicul le acceptă foarte uşor, şi reforme nepopulare, pe care publicul le acceptă mai greu. Însă, este foarte important să înţelegem că pînă acum, în special guvernele precedente, în special anii 2001-2008, nu au făcut decît să întârzie foarte multe reforme dureroase dar necesare.

Ce pot să spun este că astăzi, pe agenda prim-ministrului, există o agendă de reforme foarte clare din ambele categorii, şi din cele populare şi din cele nepopulare, însă ambele sunt importante pentru a ajunge la scopul comun de a asigurare a unei economii mai sănătoase, în primul rînd.

În al doilea rînd, reformele mai dificile pot să devină mai accesibile publicului dacă vom face un efort de a comunica foarte bine care sunt paşii pe care îi vom întreprinde în reformele economice, care vor fi problemele pe care le vom întîmpina, care sunt soluţiile, şi dacă pregătim acest teren şi publicul ne susţine toate reformele vor deveni populare şi clare pentru toţi”.

Europa Liberă: Presa a mediatizat în ultima vreme destul de energic relaţia mai tensionată care există sau mă rog a existat între premier şi ministerul Economiei… Dvs. cum vedeţi ameliorarea acestei situaţii de la înălţimea poziţiei pe care o aveţi? Credeţi că ar trebui abordată acastă situaţie cu mai multă femininătate decît spiritul războinic care s-a manifestat până acum?

Constanţa Popescu-Mereacre:
„Personal îmi propun o relaţie foarte bună între biroul prim-ministrului şi Ministerul Economiei, pentru că această relaţie bună şi comunicare bună este fundamentală pentru a face reforme împreună şi cred că toţi îşi doresc să avem o economie sănătoasă. Prin comunicare, prin faptul că sunt eu ca să dedic mai mult timp acestei comunicări, îmi doresc un parteneriat foarte bun cu Ministerul Economiei”.

Europa Liberă: Dna Constanţa Popescu-Mereacre, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG