Linkuri accesibilitate

Privarea neîntemeiată de libertate


Vanu Jereghi (Institutul pentru drepturile omului)
Vanu Jereghi (Institutul pentru drepturile omului)

De multe ori demersurile procurorilor şi încheierile judecătorilor de instrucţie cu privire la arestarea persoanelor nu sunt conforme cu prevederile legale.


Un locuitor al Chişinăului, în vârstă de 50 de ani, Petru Cuşnir, se află de două luni în arest preventiv şi mai are de stat încă cel puţin o lună. Judecătorul a decis să fie închis pentru termenul maxim posibil. Să fie oare vorba de accidentarea mortală a unui pieton, ori, poate, de o presupusă deturnare de fonduri de milioane? Nu. Petru Cuşnir nu a întors la vreme o datorie de 150 de euro, încasaţi în avans pentru un serviciu pe care nu i l-a putut presta reclamantului pătimit.

Măsura de reprimare i-a fost fixată de un judecător din sectorul Râşcani. Stupefiate de duritatea deciziei, dar şi îngrijorate că nu li s-a permis până acuma să-l vadă, rudele lui Petru Cuşnir cred că el mai curând este victima unei răfuieli.

Andrei Cușnir
Iată ce spune tatăl inculpatului, Andrei Cuşnir, din satul Căzăneşti, raionul Teleneşti: “Pentru 150 de euro i-au pus articolul 190, partea a doua. Acest articol prevede de la doi la patru ani de închisoare. Unii fură milioane, dar el a căzut aşa. El a vrut să întoarcă banii, dar nu a putut, că a fost aşa situaţia, a pierdut casa, i s-a distrus familia … El poartă vină, a trebuit de mult să rezolve întrebarea asta, dar modul în care s-a procedat cu el nu este drept ”.

Andrei Cuşnir crede că intentarea dosarului penal pe numele fiului său este o răfuială pusă la cale de foşti amici care ar fi acţionat cu sprijinul unor procurori din sectorul Râşcani. Mai mult, el nu exclude nici versiunea, evidentă, că fiul său a intrat într-un malaxor subteran în care se fac bani în baza unor învinuiri umflate.

Decizii neargumentate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00
Link direct


Andrei Cuşnir : “Mie mi s-a spus, mai în scurt, ei cer pentru ca el să iasă din chestia asta 1500 de euro, cum se vede pentru judecător, pentru altii.”

Mai mulţi avocaţi cu care am stat de vorbă spun că situaţia lui Petru Cuşnir din păcate nu este una atipică. Persoanele care nu vor sau nu sunt în stare să plătească despăgubiri ilegale, nu numai că îşi pierd libertatea, dar mai riscă să-şi pierdă buna reputaţie, ori chiar locul de muncă. Pierderile, de cele mai multe ori, sunt iremediabile, chiar dacă ulterior instanţa îi îndreptăţeşte.

Un raport recent al Fundaţiei Soros Moldova şi Fundaţiei Germane pentru Cooperare Juridică Internatională arată că de multe ori demersurile procurorilor şi încheierile judecătorilor de instrucţie cu privire la arestarea persoanelor nu sunt conforme cu prevederile legale. După ce au studiat mai multe dosare, experţii germani au constatat că obiecţiile făcute Moldovei de către CEDO nu au condus la o schimbare perceptibilă la aplicarea arestului. Ei pun acest lucru pe seama pregătirii insuficiente a funcţionarilor şi a sistemului de reguli din “moştenirea sovietică”.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, sugera acum două săptămâni în cadrul unei mese rotunde la Europa Liberă, că instituirea verigii de judecători de instrucţie a fost o măsură vremelnică, făcută de ochii lumii şi, în fapt, a acoperit cu mantia de magistrat epoleţii de miliţian sovietic. Ministrul spunea că instituţia judecătorilor de instrucţie în actual-i formă urmează să fie lichidată.

Alexandru Tănase: “Atunci când s-a decis ca funcţiile de judecător de instrucţie să fie completate cu foşti ofiţeri a fost o mare eroare. Noi acum nu mai admitem lucrul acesta.

Europa Liberă: Aceasta din lipsa de cadre?

Alexandru Tănase: ”Eu cred că aici au fost chestii binegândite. Trebuia să se demonstreze că aceste chestii să fie autorizate de un magistrat şi, ca să nu intre în conflict cu Europa, au îmbrăcat în mantie de judecător ofiţerii de poliţie care, de fapt, făceau lucrul acesta”

Directorul Institutului pentru Drepturile Omului, Vanu Jereghi spune că numărul mandatelor de arest emise nejustificat este în creştere, în pofida faptului că CEDO recomandă aplicarea arestului numai în cazuri de excepţie.

Vanu Jereghi: “Deciziile judecătorilor de instrucţie care prevăd arestarea persoanelor sunt foarte neargumentate şi avem şi vom avea, cu siguranţă, foarte multe cazuri pierdute la CEDO. Asta înseamnă că noi, contribuabilii, vom plăti, în loc să ni se mărească pensia , vom plăti pentru gafele şi incompetenţa acestor persoane. Iar, pe lângă faptul că persoana este privată neîntemeiat de libertate, ea stă încarcerată şi noi plătim pentru paza ei, întreţinere, alimentare şi, pe zi, se strânge o sumă destul de bună, şi asta în situaţia când avem atâtea goluri în buget. Sistemul judecătoresc necesită o schimbare radicală, o schimbare pe care guvernarea actuală îşi propune să o facă şi are obligaţii în faţa diferitor structuri internaţionale “.

Peste o treime din hotărârile Curții Europene pentru Drepturile Omului împotriva țării noastre vizează încălcarea procedurii de arest şi privarea neîntemeiată de libertate. Acest lucru plasează Republica Moldova în topul țărilor cu cel mai mare număr de arestări pe cap de locuitor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG