Linkuri accesibilitate

„Voina” sau arta fără pace în Rusia.


Natalya „Koza" Sokol din grupul de artiști „Voina”

Andrei Erofeev: „libertatea în Rusia are un soi de a treia dimensiune.”


In societățile încă nu total deschise, cum este cea din Rusia, de exemplu, arta sau ceea ce se pretinde a fi operă de artă și politica se îmbină uneori în mod straniu. O atestă încă odată un eveniment al săptămînii trecute, anunțul că grupul de artă neconformistă, radicală, denumit „Voina” („Războiul”) a fost recompensat cu premiul de artă contemporană finanțat de Ministerul rus al Culturii și de către Centrul Național de Artă Contemporană pentru un proiect extrem de controversat și despre a cărui semnificație se poate spune că este de natură politică, mai curînd decît artistică.

Proiectul grupului „Voina” dispus pe podul mobil Leteini de la St. Petersburg
Anul trecut, grupul - sau, cu termenul rus, colectivul - „Voina” a pictat pe o pînză de mari proporții un falus gigantic, înalt de 64 de metri, dispus pe una din laturile interioare ale podului-mobil Liteini de la Sankt Petersburg. La ridicarea podului imaginea, intitulată „Mădularul arestat de FSB”, se afișa spre vederea tuturor, în fața sediului, aflat în apropiere, al instituției urmașă a KGB-ului.

Creația, evident provocatoare și sfidătoare, a rămas la vedere, fotografiată și filmată în detaliu de trecători și turiști, timp de mai multe ore, pînă la intervenția organelor de securitate. Postată ulterior pe web, în special pe popularul Youtube, proiectul grupului „Voina” a devenit mai mult decît popular.Arestarea, la 15 noiembrie, a liderilor grupului, Oleg Vorotnikov și Leo Nikolaev de către FSB, după ce răsturnaseră cîteva mașini de poliție în cursul unei alte acțiuni calificată de artă, denumită „Revoluția de palat” și menită să protesteze împotriva abuzurilor forțelor de ordine, nu a făcut decît să le sporească popularitatea.

Cultură și politică în Rusia
Cultură și politică în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct


Grupul „Voina” a fost creat în anul 2007 în scopul exprimării unor revendicări politice prin mijloace artistice, dar multe din acțiunile lor au depășit ceea ce îndeobște ține de artă. Lansarea unor pisici în capul angajaților unui restaurant McDonald, simularea unui început de orgie la Muzeul de Stat
Un membru al grupului „Voina” în acțiune într-un metrou sărutînd femei ofițere de poliție
de Biologie sau un banchet elaborat, organizat într-un vagon de metrou, în memoria unui artist disident au determinat, deja, în mai multe ocazii intervenția poliției și urmărirea membrilor grupului de către Serviciul de securitate (FSB).

Artiștii protestatari se află deocamdată în arest, acuzați de huliganism, în așteptarea unui proces ce s-ar putea încheia cu verdicte de pînă la șapte ani închisoare. Faptul pare să fi fost determinant în solidarizarea cu ei a lui Andrei Erofeev, membru al juriului comisiei Ministerului Culturii ce a acordat recentul premiu în valoare de 400 de mii de ruble. Cei șapte artiști și critici din juriu au ezitat inițial, patru din ei opunîndu-se ideii premierii grupului „Voina” dar, după declarația lui Erofeev citată de presa rusă și americană, în final „nimeni nu a vrut să apară ca un conformist”.

Andrei Erofeev
Erofeev însuși a fost judecat în trecut pentru lucrările sale de artă dintr-o expoziție controversată, pîrît de Biserica Ortodxă Rusă că ar inflama ura etnică și religioasă. La procesul său, membri ai grupului „Voina” s-au infiltrat în sala de judecată cu chitare electrice și un amplificator,
Un membru al Mișcării creștine radicale „Soyuz Khorugvenostsev” la procesul lui Erofeev
urcîndu-se la un moment dat pe bănci pentru a cînta un șlagăr al lumii punk-rock ruse, intitulat „Toți polițiștii sînt nemernici”.

Deocamdată, purtătorul de cuvînt al grupului a anunțat că banii premiului vor fi cedați în favoarea deținuților politici din Rusia, în timp ce Andrei Erofeev puncta pentru „New York Times”: „Mi-e greu să îmi imaginez o situație similară, ca un premiu de stat să fie acordat pentru un asemenea proiect de artă, în Germania, Franța sau Statele Unite. Din această perspectivă, libertatea în Rusia are un soi de a treia dimensiune.”

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG