Linkuri accesibilitate

Partidul premierului bulgar Borisov nu votează pentru condamnarea crimelor comuniste


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Inițiativa privind condamnarea crimelor comuniste aparține Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.


Centriștii și foștii comuniști au respins astăzi un proiect de amendament la Codul penal prin care se urmărește condamnarea crimelor regimului comunist. Practic partidul GHERB al premierului Boiko Borisov a refuzat reabilitarea victimelor așa zisului Tribunal al poporului, care a acționat din decembrie 1944 pînă la aprilie 1945 când țara s-a aflat sub ocupație sovietică. A fost respinsă și propunerea privind condamnarea organizatorilor procesului de bulgarizare forțată a numelor etnicilor turci. Votul de astăzi a devenit un nou indiciu pentru apropierea centriștilor și foștilor comuniști.

Inițiativa privind condamnarea crimelor comuniste aparține Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Unul din liderii mișcării – Cetin Kazak a amintit că actualul Cod penal a fost adoptat în 1968 și definește drept crime contra umanității numai genocidul și apartheidul. În dreptul internațional însă aceasta noțiune este mult mai largă.

Liderul turc a declarat că toate procesele împotrivă participanților la represiunile din anii 80 s-au încheiat fără nicio sentință ca rezultat al pasivității criminale a unor magistrați. Victimele represiunilor comuniste nu pot accepta că în astfel de cazuri este posibilă prescrierea.

Alți lideri ai opoziției și-au exprimat indignarea ca un partid, precum Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei, care se autodefinește de orientare centru-dreaptă, refuză condamnarea crimelor regimului totalitar.

Conform datelor oficiale, numai în primele câteva luni de la instalarea regimului comunist au fost condamnate la moarte peste 2700 de persoane – practic întreaga elită politică, militară și culturală a țării.
XS
SM
MD
LG