Linkuri accesibilitate

Emil Boc: „Fără credința în Dumnezeu, nimeni din România nu poate face nimic”


Tradiția orientală a amestecului bisericii în politică rămîne și în secolul al 21-lea o constantă a României.


„Fara credinta in Dumnezeu, nimeni din Romania nu poate face nimic”, asa justifica premierul Emil Boc suplimentare cu peste sase milioane de euro a fondurilor dedicate construirii unor noi biserici. Este vorba mai cu seama despre biserici ortodoxe, in conditiile in care dupa caderea comunismului, in
Romania apar anual 200 de biserici noi.

Prin comparatie numarul scolilor a scazut cu peste 1000 pe an. La sfirsitul anului trecut guvernul roman a mai suplimentat cu aproape un milion de euro fondul Secretariatului de Stat pentru Culte si potrivit socotelilor facute de presa centrala parlamentarii au depus in jur de 2400 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2011 legate de constructia unor clopotnite, repararea bisericilor si alte investitii destinate acestora. Banii pentru finantarea bisericilor provin din Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului Roman.

Premierul roman, aflat in aceste saptamini in campanie pentru alegerile din interiorul partidului de guvernamint sustine ca „biserica este cel mai bun administrator al resurselor financiare in domeniul filantropic. In Romania exista acum o Lege a parteneriatului stat-biserica pe care seful guvernului de la Bucuresti o vede ca pe un instrument prin care „biserica sa ajute mai bine statul si oamenii prin programele de protectie sociala”.

In politica romaneasca Biserica Ortodoxa a fost o preocupare permanenta, mai ales in apropiera campaniilor electorale. Socialistii s-au bazat fara rezerve pe sprijinul prelatilor la inceputul anilor ’90, cind preotii aveau si dreptul sa
candideze pentru un loc in parlament si deobicei alegeau listele stingii. Intre timp Patriarhia Romana i-a obligat pe clerici sa aleaga intre sutana si Parlament, dar nu s-a retras definitiv din jocul politic, fiindca are in continuare nevoie de banii statului pentru a se dezvolta. De altfel, in plina criza economica guvernul de dreapta din Romania sprijina cu sute de mii de euro inceperea construirii Catedralei Mintuirii Neamului, sperind ca in acest fel va avea sustinerea clerului ortodox la alegerile de anul viitor. Aceasta traditie orientala a amestecului bisericii in politica ramine deci si in secolul al 21-lea o constanta a Romaniei.
XS
SM
MD
LG