Linkuri accesibilitate

Libia - cap de afiș al reuniunii NATO de la Berlin


Anders Fogh Rasmussen: Alianța Atlantică va folosi flexibilitatea operațională pe care o permite mandatul ONU.


La Berlin a început o reuniune de două zile a miniştrilor de externe NATO, a cărei agendă este dominată de situaţia din Libia. Mai sunt prezenţi ministrii de externe din ţările care participa la misiunea internaţională din Afganistan şi înalţi diplomaţi din Rusia, Ucraina şi Georgia.

Anders Fogh Rasmussen
Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat că misiunea din Libia „va continua atât cât va fi nevoie”. “Suntem decişi, a continuat Rasmussen să folosim toate resursele necesare şi toată flexibilitatea operaţională pe care o permite mandatul pe care îl avem”.

În acest moment, rezoluţia ONU în baza căreia acţionează aviaţia NATO în Libia, vorbeşte numai de „utilizarea tuturor mijloacelor necesare pentru a impune o zonă de non survol deasupra Libiei”.

Preşedintele rus Dimitri Medvedev s-a grăbit astăzi să avertizeze reuniunea NATO că trebuie să respecte nu numai „ litera dar şi spiritul” rezoluţiei care nu vorbeşte de o intervenţie militară. Vorbind în China, Medvedev a precizat că este susţinut de toate ţările din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India și China).

Rusia şi China au drept de veto în Consiliul de securitate ONU dar avertismentul lui Medvedev este cel puţin pripit. Pentru că ţările NATO sunt departe de a fi găsit un consens cu privire la misiunea din Libia.

Problematică este desigur poziţia Germaniei, care în Consiliul de Securitate s-a abţinut să voteze rezoluţia privind Libia. Ca Rusia şi China. După care ministrul de externe Guido Westerwelle a anunţat că Germania nu va participa nici la impunerea zonei de non survol, nici la la blocada împotriva Libiei. Poziţie pentru care Germania a fost criticată de multe ţări NATO, în primul rând de Franţa şi Marea Britanie.

Sub presiunea criticilor dar şi a opoziţiei interne, Westerwelle şi cancelara Merkel au facut un pas inapoi şi au anunţat că Germania va spriini în schimb, chiar şi cu forţe militare, o misiune umanitară în Libia. „Poziţie care demonstrează flexibilitatea Germaniei”, a comentat ironic secretarul general NATO Rasmussen.

Înainte de începerea reuniunii NATO, Westerwelle s-a întîlnit cu omologul său francez Alain Juppe. Juppe a declarat ulterior că „pentru Libia trebuie găsită o soluţie politică dar fără Gaddafi”. Iar ministrul de externe german a precizat că există un ţel comun dar părerile sunt diferite când vine vorba de cum să se ajungă acolo.
XS
SM
MD
LG