Linkuri accesibilitate

Spre finala perfectă


Clarificarea supremației europene ar fi bine servită de o finală Barcelona-Manchester.


Semifinalele Ligii Campionilor au fost în mare parte decise din prima manșă a sferturilor. A doua manșă, desfășurată marți și miercuri, n-a răsturnat situația. Barcelona, Real și Schalke erau ca și calificate după prima manșă. Raporturile au rămas neschimbate. Real a cîștigat, și la Londra, meciul cu Tottenham, deși rezultatul a fost o coproducție Real-arbitru. Real a jucat bine dar Tottenham a jucat la același nivel. Arbitrul a reușit în schimb să rateze deciziile cheie. În trei situații, Real ar fi trebuit sancționată cu penalti. Arbitrul n-a văzut sau n-a vrut să vadă. Mai mult, întîmplarea a adus un gol norocos, la un șut scăpat din brațe de Gomez, portarul lui Tottenham. Real a urcat în semifinale fără să primească gol.

Barcelona a jucat la Donetk un meci oarecum asemănător cu meciul Realului la Londra. Asta înseamnă că Sahtior a jucat bine dar a ratat mult. Barcelona a făcut un joc de regularitate, a rezistat decent în apărare și a înscris unicul gol, într-un meci care ar fi trebuit să se încheie la egalitate.

Inter Milano avea o sarcină imposibilă la Gelsenkirchen, după ce pierduse , cu 2-5, un meci de pomină, acasă, cu Shalke. Inter avea doar varianta unui 3-0 în deplasare și a pornit atacînd furibund. Însă Millito și, apoi, Pandev n-au penetrat și Inter a insistat fără succes. O contră l-a pus pe Raul pe un culoar bun și Schalke a luat conducerea. Raul e probabil 50% din forța de joc a lui Schalke. Transferul lui Raul e un caz rar de mutare perfectă care aruncă o echipă decentă (dar nu mai mult) în semifinalele Ligii Campionilor. Inter n-a cedat, a egalat la o fază confuză dar Shalke a mai prins o contră și a înscris al doilea gol.

Singurul meci pe muche s-a jucat la Manchester, unde Chelsea venea cu un handicap remontabil. Însă Manchester a făcut un joc de maturitate totală. Hernandez a deschis scorul la o minge lucrată de Ryan Giggs, veteranul care, la 37 de ani, conduce echipa și dictează ruperi de ritm formidabile. Chelsea l-a introdus pe Drogba, după ce Torres a dezamăgit din nou. Balanța s-a echilibrat și Drogba a egalat cu una din acțiunile sale tipice în forță. Însă Manchester a răspuns imediat, demonstrînd un moral impecabil. La mai puțin de un minut de la golul egalizator, Giggs a mutat din nou decisiv și Park a egalat cu un șut agresiv din lateral.

Semifinalistele sînt deja așezate în două categorii. Barcelona și Manchester sînt în vîrf de formă și joacă la un nivel pe care doar marile echipe îl ating uneori. Real joacă un fotbal apropiat dar nu îndeajuns de apropiat. Schalke are calități volitive remarcabile, plus Raul. Manchester pornește mare favorită în semifinala cu Schalke. Barcelona-Real e un meci mult mai strîns dar Real pleacă de pe poziția a doua. O finală Barcelona-Manchester ar fi cea mai solidă variantă. Barcelona și Manchester sînt două școli diferite dar desăvîrșite și domină fotbalul de club din Spania respectiv Anglia. Sigur, marele derby Real-Barcelona e un meci complicat dar clarificarea supremației europene va fi mai bine servită de o finală Barcelona-Manchester.
XS
SM
MD
LG