Linkuri accesibilitate

Avigdor Lieberman în fața justiției


Ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman
Ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman

Pentru spălare de bani pedeapsa maximă este de zece ani de închisoare, la fel ca pentru mită.


Un cunoscut fiu al Chişinăului are probleme. Ministrul de externe Avigdor Lieberman, originar din Moldova, ar putea fi învinuit oficial de corupţie, iar viitorul său la şefia diplomaţiei israeliene este sub semnul întrebării. Detalii are Mircea Ţicudean.

Procuratura generală din Israel l-a înştiinţat pe ministrul de externe Avigdor Lieberman că ar putea fi trimis în judecată sub mai multe acuzaţii, inclusiv de fraudă, spălare de bani şi influenţarea unui martor. Lieberman se declară nevinovat, iar potrivit procedurilor israeliene, mai are posibilitatea să-şi expună argumentele direct procurorului, care va decide apoi dacă să-l acuze oficial sau nu.

Dacă Lieberman, care a emigrat din Moldova în 1978, va fi învinuit cu acte în regulă, partidul său naţionalist Casa Noastră Israel îl va retrage din postul de ministru de externe, pe care îl deţine de doi ani.

Ministerul justiţiei susţine că Lieberman ar fi primit pe căi ilicite peste un milion de dolari în vremea când era deja funcţionar public, inclusiv de la magnaţi străini cu interese de afaceri în Israel. O altă acuzaţie este că ar fi pus pile unui diplomat care voia să obţină postul de ambasador israelian în Belarus, pentru că persoana respectivă i-ar fi pus la îndemână date confidenţiale de la poliţie. Televiziunea israeliană spune că pentru spălare de bani pedeapsa maximă este de zece ani de închisoare, la fel ca pentru mită.

Învinuirile de corupţie cu care se confruntă în aceste zile nu sunt tocmai noi. Cercetările datează de vreo zece ani, dar s-au tărăgănat mereu şi nu au ajuns la nici o concluzie. Potrivit agenţiei Reuter, faptul că Procuratura a intrat în acţiune tocmai acum i se datorează chiar lui Lieberman, care a cerut să fie ori pus sub acuzare, ori declarat în mod oficial nevinovat. Vorbind la Ierusalim, Lieberman a spus că salută anunţul Procuraturii, pentru că va avea în sfârşit ocazia să-şi dovedească nevinovăţia.

Ce impact politic ar putea avea problemele lui Lieberman?
Analiştii au păreri diferite. Partidului lui Lieberman face parte din coaliţia de guvernământ condusă de premierul Netanyahu. În cel mai rău caz, formaţiunea ministrului de externe va trebui să se retragă de la guvernare, iar rezultatul extrem ar fi alegerile anticipate. Alţii spun însă că Netanyahu poate guverna şi fără partidul Casa Noastră Israel. Deocamdată, premierul a arătat că este de partea lui Lieberman, spunând săptămâna aceasta că speră ca ministrul de externe să-şi dovedească nevinovăţia şi să continue să-şi „aducă contribuţia la viaţa publică”.

Născut Evet Lieberman la Chişinău în 1958, actualul ministru de externe israelian a emigrat, împreună cu părinţii, în 1978, în Israel, unde şi-a schimbat prenumele în Avigdor. După serviciul militar obligatoriu şi mai multe slujbe, inclusiv aceea de strajnic la discotecă, a intrat în politică, mai exact în formaţiunea de dreapta Likud. În 1999 a înfiinţat partidul Casa Noastră Israel, cu care a câştigat zece ani mai târziu 15 din cele 120 de locuri ale parlamentului.
Este un fervent apărător al ridicării de aşezări evreieşti în teritoriile palestiniene. El însuşi locuieşte într-o asemenea aşezare din Cis-Iordania, împreună cu soţia lui Ella şi cu trei copii. Una din propunerile lui cele mai controversate a fost ca Israelul să-i oblige pe cetăţenii săi de etnie arabă să depună un jurământ de credinţă – idee care i-a atras acuzaţii de rasism.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG