Linkuri accesibilitate

Verdict la Haga


Generalii inculpați de Tribunalul pentru crime de război din fosta Iugoslavie de la Haga
Generalii inculpați de Tribunalul pentru crime de război din fosta Iugoslavie de la Haga

Trei generali croați condamnați pentru atrocități în timpul războiului dintre Serbia și Croația în anii ’90.


Tribunalul pentru crime de război în fosta Iugoslavie i-a condamnat astăzi pe trei generali croaţi pentru atrocitităţile comise împotriva sârbilor în războiul din anii ’90 ai secolului trecut. În Croaţia, Ante Gotovina, Ivan Cermak şi Mladen Markac sunt însă consideraţi eroi naţionali şi simboluri ale independenţei naţiunii.

În ajunul verdictului pronunţat astăzi la Haga, bisericile de pe întreg cuprinsul Croaţiei au ţinut slujbe pentru Ante Gotovina, Ivan Cermak şi Mladen Markac, pe care preoţii, ca şi mare parte a populaţiei croate, îi consideră nişte eroi.

Episodul istoric în jurul căruia s-a desfăşurat procesul a fost aşa-numita „Operaţiune Furtuna” prin care în august 1995 trupele croate conduse de generalul Gotovina au dat ultima bătălie victorioasă a războiului de independenţă, recucerind oraşul dalmat Knin.

Procurorii de la Haga spun că după recucerirea oraşului, Gotovina, Cermak şi Markac au declanşat o altă operaţiune, de purificare etnică, forţând zeci de mii de etnici sârbi să plece de la casele lor. Acuzarea susţine că exodul forţat făcea parte dintr-un plan al fostului preşedinte croat Franjo Tudjman de a elimina complet populaţia sârbă de pe teritoriul noului stat independent.

Între timp, Tudjman şi ceilalţi lideri politici naţionalişti au murit, înainte de a da socoteală pentru faptele lor, aşa că Gotovina a rămas cea mai pregnantă figură care putea răspunde pentru atrocităţi.

Ante Gotovina, în vârstă de 55 de ani, a părăsit Iugoslavia natală în epoca lui Tito, la numai 16 de ani. A fost o vreme marinar, apoi soldat al Legiunii Străine şi a luptat în Chad, Paraguay, Columbia şi alte ţări din America Latină, obţinând până la urmă cetăţenia franceză. În 1991, când Croaţia şi-a proclamat unilateral independenţa, a revenit în ţară şi s-a pus la dispoziţia regimului naţionalist al lui Tudjman.

În 2001 a fost pus sub acuzare de Tribunalul ONU, după care a dispărut. În 2005, tribunalul de la Haga a anunţat că Gotovina a fost arestat în insulele Canare şi urmează să fie judecat. Pe toată durata procesului, Gotovina a divizat societatea croată. Mai ales cei cu convingeri de dreapta îl
La Zagreb în timpul pronunțării verdictului Tribunalului, televizat de croați
consideră erou, iar pe internet se pot găsi sute de cântece care-i slăvesc faptele de arme, alintându-l cu porecla „sokol”, adică şoim.

Pentru procurorii tribunalului de la Haga, şoimul Gotovina şi complicii săi Cermak şi Markac sunt însă criminali care au deportat zeci de mii de civili şi nu au făcut nimic să prevină uciderea a 324 dintre ei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG