Linkuri accesibilitate

„Reforma MAI - o întîrziere de 7-8 ani”


Alexei Roibu
Alexei Roibu

Ministrul de interne Alexei Roibu: „Elaborăm un cadrul legislativ, care va permite poliţistului să fie independent şi să se conducă de lege.”


Alexei Roibu: „Se vorbeşte că poliţiştii fug din cadrul Ministerului de Interne din acuza reformelor. Actualmente cu dreptul de a se pensiona sunt 480 de colaboratori, care au plecat. Este dreptul lor şi noi am respectat acest drept. Asta nu înseamnă că după ce va fi o reformă, acea demilitarizare, aceşti colaboratori, care sunt oneşti şi s-au folosit pur şi simplu de dreptul de a primi pensia, să nu se întoarcă sub altă formă şi să fie reangajaţi în alte structuri ale Ministerului, noile structuri, care nu vor necesita să fie în epoleţi.”

Europa Liberă: De ce e nevoie de promovat această reformă în cadrul Ministerului de Interne? Şi cine se teme de această reformă?

Alexei Roibu:
„Părerea mea e că noi am întârziat cu vreo şapte-opt ani. S-a creat aşa o situaţie, că cetăţeanul a rămas cumva neprotejat. Problemele lui pe care ar trebui să le rezolve colaboratorul Miniaterului Afacerilor Interne, el a rămas neprotejat. Reforma trebuie şi poliţiştiştilor, în primul rând. Guvernarea comunistă, care a fost, a avut o înţelegere cu poliţiştii: voi faceţi tot ceea ce vă dăm noi indicaţii, necătând la lege, iar pe urmă aveţi voie şi voi să faceţi ceva, să zicem aşa, nu în cadrul legal. Şi asta a contrapus poliţiştii contra societăţii. Şi faptul că au fost contrapuşi nu ţine de aceea că ei au dorit lucrul ăsta.”

Europa Liberă: Dar ei au acceptat.

Alexei Roibu: „Au acceptat, în sensul că sunt disciplinaţi. Procesul de selectare în organele de poliţie, în organele de drept, el necesită şi nişte calităţi deosebite – responsabilitate, cetăţean cu omenie, cetăţean care este gata ca să rişte cu viaţa pentru alţii. Şi aceste calităţi în mare majoritate au fost păstrate poliţiştilor. Faptul că ei sunt în epoleţi şi au primit ordinul, asta i-a dus la aceea că ei au fost contrapuşi societăţii. Credibilitatea este sub 30 de procente. Sondajele aşa arată. Asta arată că a fost bine?”

Europa Liberă: Unele voci vorbesc sceptic faţă de termenul pe care şi l-a propus Ministerul de Interne – începutul anului 2012, de când ar trebui să devină palpabile primele rezultate ale acestei reforme. Rămâneţi la acest termen?


Alexei Roibu: „Rămânem şi suntem încrezători în aceea că facem corect. Da, termenii sunt ambiţioşi, dar cetăţeanul trebuie să simtă foarte repede şi o să simtă foarte repede. Un caz foarte simplu: zilnic Ministerul Afacerilor Interne deserveşte un număr 1 700 de persoane, care necesită eliberarea certificatelor de cazier juridic. Dorim ca această procedură să fie online. Dacă în prezent ele sunt eliberate în termen de 10 zile, până în iunie dorim împlementarea unor proiecte, unde cetăţenii vor putea beneficia de servicii online într-un interval de timp mai scurt, în cazul utilizării documentului electronic şi semnăturii digitale.”

Europa Liberă: Unele voci spun: conducerea Ministerului de Interne trebuie să fie ferită de influenţa politicului. S-a reuşit acest lucru?

Alexei Roibu: „O să evităm la maximum. Reforma prevede şi acest lucru. Făcând reforma, noi elaborăm un cadrul legislativ foarte vast, nou, începând cu legea despre despre poliţie şi statutul poliţistului, legea despre carabineri şi statutul carabinerilor. Foarte multe acte, care ar permite poliţistului să fie în activităţile sale independent şi să se conducă de lege.”

Europa Liberă: Poliţistul, da. Dar vorbeam despre conducerea ministerului. Câţi bani trebuie pentru a face această reformă?

Alexei Roibu: „Bani niciodată nu ajung. Este important ca acele resurse, pe care le avem noi, să fie foarte raţional folosite.”

Europa Liberă: Bine, dar premierul Filat a declarat că Uniunea Europeană oferă 50 milioane de euro pentru reforma în justiţie şi Afaceri Interne.


Alexei Roibu:
„Da, sunt foarte multe proiecte şi noi avem o susţinere ca niciodată de la partenerii noştri de peste hotare, care sunt gata să investească în aceste reforme atât de necesare Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Avem experienţa României. Şi acolo e dureros să fie promovată această reformă. Au scos lumea în stradă. Admiteţi că şi în Moldova ar putea poliţiştii să iasă în stradă?

Alexei Roibu:
„Este important de respectat drepturile poliţiştilor ca oricărui cetăţean. Că nu poate un poliţist să fie omul legii, dacă nu-i sunt respectate în primul rând lui drepturile. Vrem ca poliţistul să aibă demnitate, vrem ca poliţistul să se simtă în siguranţă, iar profesia de poliţist să devină una din cele mai respectate de către cetăţean.”

Europa Liberă: Dar admiteţi acţiuni de protest din partea lor?


Alexei Roibu: „Ne vom strădui să facem tot posibilul ca aşa-zisele acţiuni de protest să nu fie.”

Europa Liberă: Domnule Roibu, despre aceste ultime cazuri care s-a vorbit atât de mult, având şi ecouri mari în presă, greu se investighează ele? Ancheta e dificilă? Pentru că ceea ce s-a întâmplat la Durleşti, ceea ce s-a întâmplat la Cahul, ceea ce se întâmplă şi la nordul Republicii Moldova, totuşi, pune pe gânduri societatea, opinia publică.

Alexei Roibu: „N-ar trebui să fie aşa crime. Ceea ce s-a întâmplat la Cahul este impactul lipsei de căldură părintească şi de creştere a copiilor, fiindcă altfel nu pot să nominalizez, când minorul cu aşa cruzime face infracţiunea. Ceea ce s-a întâmplat la Durleşti în mare măsură este lipsa de acele mijloace criminalistice tehnice, de care nu dispune Ministerul Afacerilor Interne. Crimele care se înfăptuiesc acum sunt foarte greu de descoperit din considerente, că nu sunt efectuate de nişte criminali, care sunt în vizor, care au mai fost în vizor. De fiecare dată apar nişte circumstanţe noi.”

Europa Liberă: Credeţi că vor fi identificaţi infractorii? Sunt şanse să fie identificaţi?

Alexei Roibu: „Sunt încrezător şi în vremea cea mai apropiată va fi descoperită şi această crimă. Că avem specialişti şi avem profesionali foarte buni. Ei conştientizează că societatea aşteaptă descoperirea acestei crime.”
XS
SM
MD
LG