Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu în vizită oficială la Baku


Pe agenda vizitei președintelui României se află Planul de actiuni pentru punerea în practică a Parteneriatului strategic dintre cele 2 țări.


Presedintele Romaniei Traian Basescu a reusit sa dezvolte relatii speciale cu principalele state din apropierea Marii Caspice, dar si-a fixat capul de pod al acestei tactici in Azerbaidjan, tara cu care Romania a si semnat acum doi ani un parteneriat strategic. Romania vrea sa devina un actor regional credibil si influent, folosindu-se de sustinerea Statelor Unite, de aceea isi urmareste pas cu pas extinderea relatiilor intr-un areal complicat nu doar de competitia dintre Rusia si Turcia, ci si de asperitatile si conflictele mocnite care persista inca in spatiul ex-sovietic. Romania si-a fixat astfel baza de pornire in Azerbaidjan, fiindca dupa cum a declarat Traian Basescu la Baku „pentru Romania Azerbaidjanul este puntea pentru zona caspica asa cum Romania este
pentru Azerbaidjan o punte catre Uniunea Europeana”.

Presedintele Romaniei a vorbit despre prietenia care il leaga fata de Ilham Aliyev, dar si despre interesele clare ale Romaniei in regiunea caspica. Traian Basescu si omologul sau azer au semnat de altfel in cursul zilei asa numitul Plan comun de actiuni pentru implementarea parteneriatului strategic dintre Romania si Republica Azerbaidjan si odata cu acest plan se deschide calea cooperarii militare dintre cele doua state. Presedintele roman a si anuntat de altfel ca in scurt timp va fi semnat un acord romano-azer prin care sa se consolideze cooperarea in domeniul tehnicii militare. Parteneriatul strategic dintre Romania si Azerbaidjan urmareste dezvoltarea relatiilor in domeniile: politic, economic, dar si in ceea ce priveste securitatea.

Traian Basescu a declarat astazi dupa intilnirea cu omologul sau Ilham Aliyev ca Romania apreciaza „rabdarea si decenta cu care Azerbaidjan a negociat conflictul
Nagorno-Karabach”, adaugaind repede ca si Armenia are aceleasi merite.„Romania urmareste cu atentie conflictele inghetate”, a subliniat Basescu accentuind ca „orice rezolvare porneste de la premiza nemodificarii integritatii teritoriale, de la respectarea dreptului international si a drepturilor minoritatilor”. De partea cealalta Ilham Aliyev a tinut sa spuna ca „relatiile romano-azere vor stimula relatiile dintre Azerbaidjan si Uniunea Europeana”.

Deocamdata intre cele doua state exista un succes de etapa, cel al punerii in functiune a proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania-Interconector) prin care gazul azer urmeaza sa fie adus prin conducte pina in Georgia pe malul Marii Negre, acolo va fi lichefiat, urcat in vase de mare tonaj si transportat la Constanta, in Romania unde se regazifica si va intra pe conducte. Urmeaza sa se caute finantari, dar pina atunci se lucreaza la studiul de fezabilitate, fiindca in total costurile ar putea ajunge pina la 5 miliarde de euro.

Politigraf

XS
SM
MD
LG