Linkuri accesibilitate

23.04 - București: Priboi, aducătorul de linişte


Ristea Priboi a fost regizor al acţiunilor patriotico-securistice şi împotriva Europei Libere şi a rămas pînă în 1997 ofiţer activ contribuind la prestigiul instituţiei cu numele şi experienţa lui.



23 aprilie 2004

Actualitatea. (Moderator : Radu Călin Cristea; comentator: Neculai Constantin Munteanu)

„Priboi, aducătorul de linişte.”

După ce a înfruntat cu seninătate oprobiul presei şi pe al unor colegi de Parlament, Ristea Priboi s-a retras cu demnitate şi onoare din funcţia de şef al comisiei parlamentare de control al SIE. mai bine de doua luni a durat scandalul produs de numirae deputatului PDSR în fruntea acestei comisii. Doua luni în care presa, politicienii din opozitie, ministrul apărarii, ministrul de externe şi, cu voia Dvs, ultimul pe listă însuşi preşedintele ţării, Ion Iliescu şi-au manifestat rezervele cu privire la aceasta numire. Premierul Adrian Năstase, în schimb şi-a apărat cu puterile sale sporite favoritul acuzindu-l pe cei care il contestă pe Ristea Priboi de „reflexe securistice” şi trimitîndu-i să-şi scrie memoriile la ţară.

Un punct de vedere de Neculai Constantin Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:45 0:00
Link direct


Ristea Priboi a fost ani de-a rîndul, pe vremea comuniştilor ofiţer al SIE şi a a ascultat cu antene şi spioni bună parte a Occidentului faţă de care este acum atît de ataşat. A fost regizor al acţiunilor patriotico-securistice şi împotriva Europei Libere şi a rămas pînă în 1997 ofiţer activ contribuind la prestigiul instituţiei cu numele şi experienţa lui.

Ristea Priboi a devenit, de prin 1994 consilierul lui Adrian Năstase pe tot felul de probleme, iar actualul prim ministru i-a dat o pîine bună în Parlament fostului său colaborator care a mai dat şi altora, foste VIP-uri securistice. [...]

Nu e greu, dar ne e groază să ne imaginăm la ce ar putea folosi comunitatea informaţională aşa cum e gîndită de cei care nu au reflexe securistice. Cazul Ristea Priboi n-a fost singura ocazie în care interesele Cotrocenilor intră în conflict cu cele ale Palatului Victoria. În ciuda asigurărilor că totul e bine, între Ion Iliescu şi Adrian Năstase se schimbă tot mai des căutături încruntate. Normal, nu încap doua săbii în aceiaşi teacă. S-a dus solidaritatea din perioada în care ce spunea Năstase era adevăr religios de partid, pe care îl repetă cu încăpăţînare toţi subalternii săi. Cam tot de cînd durează scandalul Ristea Priboi, între palate domneşte răceala. Preşedintele şi succesorul său la conducerea PDSR, premierul Năstase se văd rar şi în medii oficiale. Mai e loc de bună ziua însă numai Dumnezeu ştie cît îl dor plămînii pe Adrian Năstase cînd o dă.

Primul care a vorbit despre ce îl doare a fost tot preşedintele. El a adresat, din meandrele concretului un salut graţios către Palatul Victoria spunînd că nu are nimic de împărţit cu fostul său camarad de partid Adrian Năstase Decît autoritatea şi puterea, fireşte! De îndată ce a auzit că Priboi şi-a dat demisia, Ion Iliescu a făcut un comentariu ambiguu în legătură cu înţelepciunea gestului. Aşadar gestul nu este numai demn şi onorabil, ci şi înţelept. Ion Iliescu a dat toate asigurările că palatele Cotroceni şi Victoria sunt legate de podul de flori şi că situaţia a fost mereu sub control.

Însă faptul ca la guvern nu ridica nimeni steagul armistiţiului e un semn că premierul e încă supărat de înfrîngere şi că îi trebuie timp să-şi lingă rănile. Si că e de aşteptat că va reveni în forţă cum a mai făcut-o. Deocamdată retragerea cu demnitate şi onoare a lui Ristea Priboi pare a fi mica ofrandă pe altarul relaţiilor nu tocmai line dintre Cotroceni şi palatul Victoria. Însă, Adrian Năstase n-a obţinut mai mult decît o amînare a hotarîrii privind comunitatea serviciilor de informaţii.
XS
SM
MD
LG