Linkuri accesibilitate

19.04 - Chișinău: Noul guvern aprobat de Parlament


Vasile Tarlev adjunctul directorului FMI, Thomas Richardson, în 2006
Vasile Tarlev adjunctul directorului FMI, Thomas Richardson, în 2006

Vasile Tarlev: „sunt gata să depun toate forţele, cunoştinţele şi practica acumulată, pentru a scoate din impas această ţară şi acest popor”.



19 aprilie 2001

Ora Moldovei.

Noul guvern aprobat de Parlament.


Dan Ionescu: Astăzi s-a încheiat lunga perioadă de interimat guvernamental. Cu o majoritate confortabilă, Parlamentul dominat de comunişti a aprobat atât componenţa, cât şi programul noului executiv, care va depune mîine jurământul în faţa preşedintelui statului. Relatează Alexandru Eftodi
.

Majoritatea parlamentară comunistă, susţinută de cea mai mare parte a grupului parlamentar Alianţa „Bragiş”, a acordat astăzi vot de încredere Guvernului Tarlev. Împotrivă au votat doar cei 11 deputaţi ai Partidului Popular Creştin-Democrat.

Componenţa noului Guvern este următoare:
Prim-ministru – Vasile Tarlev.
Viceprim-ministru – Valerian Cristea.
Viceprim-ministru, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dumitru Todoroglo.
Viceprim-ministru, ministru al Economiei – Andrei Cucu.
Ministrul Industriei – Mihai Garştea.
Ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor – Victor Ţopa.
Ministrul Energeticii – Ion Leşanu.
Ministrul Finanţelor – Mihai Manoli.
Ministrul Învăţământului – Ilie Vancea.
Ministrul Culturii – Ion Păcuraru.
Ministrul Sănătăţii – Andrei Gherman.
Ministrul Ecologiei – Gheorghe Duca.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Valerian Revenco.
Ministrul Afacerilor Externe – Nicolae Cernomaz.
Ministrul Justiţiei – Ion Morei.
Ministrul Afacerilor Interne – Vasile Drăgănel.
Ministrul Apărării – Victor Gaiciuc.

Să menţionăm, că 11 din cei 17 membri ai noului Guvern au deţinut portofolii, sau au fost funcţionari în executivele precedente. Trei miniştri sunt membri ai Partidului Comuniştilor, iar unul este exponent al Alianţei „Braghiş”.
În discursul rostit în plenul Parlamentului, primul ministru Vasile Tarlev, care a fost până acum director general al Fabricii de dulciuri „Bucuria”, a declarat, că noul Executiv pledează pentru implicarea activă a statului în procesele economice. În opinia sa aceasta este singura modalitate de soluţionare a problemelor sociale şi economice.

Potrivit primului ministru, Guvernul Tarlev îşi propune să renunţe la „reforme de dragul reformelor”, dar să le continue pe acelea, care s-au dovedit a fi eficiente. Iată o secvenţă din discursul primului ministru: „Oricât de greu ar fi, declar cu toată certitudinea, că sunt gata să depun toate forţele, cunoştinţele şi practica acumulată, pentru a scoate din impas această ţară şi acest popor. Aceeaşi stare de spirit o împărtăşesc şi colegii mei de echipă. Se crează impresia că noi cu toţii nu prea credem că e posibilă o schimbare radicală a stării de lucruri, ne aflăm sub presiunea spaimei, pesimismului, neîncrederii în ziua de mîine.

Suntem pur şi simplu obligaţi să ne debarasăm de aceste lacune, să facem ordine în casa noastră comună, să construim o viaţă nouă pe acest pământ, aşa cum au procedat buneii şi părinţii noştri, ridicând din ruine ţara, după marele năpaste care destul de des s-au abătut asupra acestui pământ. Poporul aşteaptă ca noi să facem ordine în ţară, să gospodărim în mod chibzuit.”

Primul ministru a declarat în discursul său că pe plan extern noul Guvern va continua colaborarea cu toate ţările lumii, dar în primul rând cu statele vecine – România şi Ucraina, şi cu Federaţia Rusă ca partener strategic.

Fostul prim-ministru Dumitru Braghiş, care este în prezent liderul grupului parlamentar Alianţa „Braghiş”, a subliniat în şedinţa Legislativului, că susţine componenţa noului Cabinet şi în mare parte programul de guvernare, deşi nu este de acord cu implicarea activă a statului în procesele economice.

Dumitru Braghiş: „Considerăm necesar de a susţine Guvernul, componenţa nominală a acestui Guvern, fiindcă majorotatea sunt oamenii cu care conlucrat şi am avut lucru comun. Tot la acest capitol aş vrea să menţionez o întrebare destul de importantă pentru noi. O bună parte din fracţiunea parlamentară Alianţa „Braghiş” consideră că în programul electoral sunt un şir întreg de probleme, care contravin economiei de piaţă, contravin inclusiv cerinţelor, şi s-a vorbit astăzi deja, Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Şi sunt întrebări care ar trebui să le mai gândim. De aceea noi am vrea ca în programul, care este acum propus, totuşi să fie revizuit încă o dată acest program pentru a elimina unele divergenţe, unele necoincidenţe.”

Iurie Roşca, liderul grupului parlamentar al creştin-democraţilor, singurii care au votat împotriva aprobării Guvernului, a declarat că aceştea vor monitoriza cu atenţie activitatea Executivului comunist.

Iurie Roşca: „Constatăm că textul programului respectă în linii mari, ca să zic aşa, rigorile genului, amintindu-ne de aceleaşi angajamente solemne, pe care şi le-au asumat guvernele anterioare. Mai puţin tradiţionale sunt doar accentele cu iz revanşard, având ca ţintă revizuirea legislaţiei, care a pus bazele statului democratic şi de drept în Republica Moldova. Dar se ştie, că până la urmă, omul simplu va judeca guvernarea Dumneavoastră nu după numărul busturilor lui Lenin, instalate în pieţele publice, ci după numărul noilor locuri de muncă, după condiţiile de viaţă în care trăieşte, şi, nu în ultimul rând, după locul care îi va reveni Republicii Moldova în lume.

Şi orice încercare de a substitui priorităţile economice şi sociale cu dogmele ideologice învechite, cu intervenţii brutale în chestiuni de ordin cultural şi spiritual va provoca în societate destabilizări de proporţii şi poate conduce în definitiv la izolarea internaţională a Republicii Moldova. Aş dori să precizez, în calitate de reprezentant al formaţiunii noastre de opoziţie, că vom avea grijă în permanenţă, pe întreaga durată a mandatului pe care îl veţi primi astăzi, să monitorizăm întreaga activitate a Guvernului în ansamblu şi a ficărui ministru luat în parte.”

Iurie Roşca a atras atenţia asupra faptului, că unii membri ai Guvernului au figurat în rapoartele Curţii de Conturi şi „sunt eroi ai scandalurilor de corupţie”.

Să menţionăm în final, că membrii noului Guvern urmează să depună mîine jurământul în faţa şefului statului, în prezenţa deputaţilor şi a judecătorilor Curţii Constituţionale.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG