Linkuri accesibilitate

550 de milioane de euro promiși pentru un nou sarcofag la Cernobîl


Prezent la conferința donatorilor de la Kiev, președintele CE Barroso și-a exprimat speranța că suma va fi suplimentată cu 200 de milioane cît necesită proiectul.


Se împlinesc 25 de ani de la explozia reactorului patru de la Cernobâl, cel mai grav accident nuclear, până acum. Mantaua de protecţie, care a fost construită în grabă, imediat după accident, este degradată în multe locuri. Aşa că este nevoie de o nouă manta de protecţie. Un proiect extrem de costisitor, estimat la aproape 750 de milioane de euro, pe care Ucraina singură nu-l poate finanţa. Iar Cernobâlul, cum se ştie de acum 25 de ani, reprezintă o ameninţare nu numai pentru securitatea ucrainenilor. Este o problemă europeană care trebui rezolvată la acest nivel.

Sub coordonarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Kiev a avut loc astăzi o conferinţă a ţărilor donatoare. Iar pentru noul proiect Cernobâl s-au strâns „promisiuni” în valoare de peste 550 de milioane de euro.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi-a exprimat speranţa că întreaga sumă va fi strânsă, cu ajutorul ţărilor din Uniunea Europeană care încă nu au anunţat cât vor dona, şi cu sprijinul financiar al Băncii Europene.

Mai optimist chiar decât Barroso, preşedintele Băncii Europene Thomas Mirow a anunţat şi anul când ar trebui încheiat proiectul: ”Sperăm ca proiectul să fie încheiat în 2015, deci în patru ani de acum, astfel încât poporul ucrainean dar şi alţii să trăiască în siguranţă, fiind convinşi că am făcut tot ce era posibil.”

Preşedintele ucrainean Victor Ianukovic a mulţumit ţărilor donatoare dar a ţinut să-şi exprime speranţa că suma promisă, de 550 de milioane de euro, nu este decât un început. Ianukovic a subliniat că nici după 25 de ani, Ucraina nu poate întoarce pagina Cernobîl.

Iar accidentul recent din Japonia, de la centrala Fukushima, nu face decât să readucă în actualitatea dezbaterea despre securitatea centralelor nucleare versus nevoia de energie curată dar mai ales ieftină.

Noua manta pentru reactorul de la Cernobâl, grea de aproximativ 20 de mii de tone, va fi construită de două mari firme franceze, care au câştigat proiectul încă din 2007. Structura va fi ridicată în apropierea reactorului avariat după care va fi împinsă, pe şine, peste acesta.

Costurile accidentului de la Cernobâl, în vieţi omeneşti şi bani, sunt greu de estimat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că peste 4 mii de persoane au murit în urma exploziei reactorului şi ca urmare a expunerii la radiaţii. Organizaţia pentru protejarea mediului, Greenpeace estimează numărul victimelor la zeci de mii.

Cât priveşte costurile, Ucraina alocă an de an cam cinci la sută din buget pentru curăţarea regiunii din jurul reactorului şi pentru micile despăgubiri pe care le plăteşte urmaşilor victimelor dar şi celor care au muncit la Cernobâl imediat după accident, aşa numiţii „lichidatori”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG