Linkuri accesibilitate

Criza din Siria și incertitudinea unei reforme democratice


Demonstrație în orașul sirian Banias
Demonstrație în orașul sirian Banias

Forțele de securitate continuă represiunea împotriva manifestanților.



In Siria, noul govern a propus anularea prevederilor starii de urgenta, in vigoare din anii ’60. Este acesta un semnal de democratizare? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Masura este in teorie menita sa largeasca libertatile democratice, in Siria si vine pe fondul manifestatiilor de protest impotriva regimului presedintelui Assad. Dar, pe de alta parte, fortele de securitate continua represiunea impotriva manifestantilor si au avertizat pe sirieni sa nu participe la demonstratii si alte formule de protest.

Anuntul cu privire la decizia guvernului a venit la circa trei ore dupa ce fortele siriene de securitate au ucis trei persoane in orasul Homs. In ultimele saptamini, sute de persoane si-au pierdut viata, in imprejurari similare. Dupa ce guvernul si-a anuntat intentia de a ridica starea de urgenta, in vigoare de 48 de ani, noi manifestatii au fost organizate la Damasc, Baniyas si Latakia.

Un militant pentru drepturile omului, Razan Zaitouneh a spus, „Lumea nu a iesit in strada doar pentru a ridica starea de urgenta. Oamenii doresc si se sacrifica pentru schimbari democratice reale”. Pentru a deveni lege, ridicarea starii de urgenta trebuie semnata de presedintele Assad.

In Statele Unite, experti remarca faptul ca odata pusa in practica noua legislatie modifica, in teorie, fundamental structura dictoriala a statului sirian, asa cum a fost ea conceputa de tatal actualului presedinte. Surse de la Damasc sustin ca autoritatile au cerut fortelor de securitate sa transfere detinuti capturati in timpul manifestatiilor in tribunale civile, oferindu-le si acces la avocati. Dar ramin inca intrebari serioase cu privire la sinceritatea acestei deschideri.

Manifestatiile acum autorizate au nevoie de aprobare din partea ministrului de interne, in prezent generalul Mohammad Ibrahin Shaar, considerat un dur. Propunerile cu privire la liberatea de asociere in partide politice si libertatea presei sint vagi. Masurile economice nu fac prea mult pentru a reduce coruptia. Nu este inca clar daca fortele de securitate vor respecta prevederi legale de natura sa le ingradeasca influenta. Autoritatile sustin ca manifestantii sint extremisti islamici, pentru a-si justifica represiunea.
XS
SM
MD
LG