Linkuri accesibilitate

București: funcții europene lucrative alocate de ministrul muncii soției sale


Consiliul de miniștri
Consiliul de miniștri

Asociația Parteneriat Euroactiv Bistrița își are sediul acasă la ministrul muncii!


Afisarea declaratiilor de avere ale ministrului Muncii si ale colaboratorilor sai, precum si sistemul transparent prin care organizatiile neguvernamentale care primesc fonduri europene trebuie sa-si afiseze situatiile financiare, au dus la descoperirea unui conflict de interese care a iscat un scandal major la virful guvernului roman. Pe scurt, sotia ministrului roman al muncii, Ioan Botis, primea un salariu de 2000 de euro lunar de la Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, finantata din bani europeni si guvernamentali. In total Asociatia a primit fonduri nerambursabile in valoare de circa 500 de mii de euro, dupa ce proiectul in baza caruia a primit finantarea fusese aprobat de ministerul muncii.

Mai mult asociatia isi are sediul acasa la ministrul muncii, iar din finantarea primita lua salariu nu doar sotia ministrului, ci si apropiati ai acestuia, unul dintre consilierii sai personali, fosta sa sefa de cabinet precum si colaboratorii sai din perioada in care conducea Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din Bistrita Nasaud.

Desi toate aceste detalii iesisera la iveala inca de ieri premierul roman a spus ca demisia ministrului muncii s-ar impune doar daca Agentia Nationala de Integritate ar constata conflictul de interese. Numai ca aceasta cale este ocolitoare si complicata, mai cu seama ca in legislatia romaneasca definirea conflictului de interese este intortocheata, conceputa de parlamentari mai degraba pentru a se apara, decit pentru a scoate la iveala neregulile. Ministrul roman implicat si-a dat demisia abia dupa ce a avut o discutie cu presedintele tarii, care i-a cerut se pare sa plece imediat din fruntea ministerului Muncii.

Intre timp s-a autosesizat si DLAF –Departamentul de Lupta Antifrauda, care asigura protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania si care considera ca „exista indicii privind incalcarea legislatiei nationale si comunitare in legatura cu conflictul de interese” in cazul proiectului derulat de organizatia in care sotia ministrului Ioan Botis este consilier. Ministrul roman si-a dat demisia motivind ca este o „demisie de onoare” si ca isi cere scuze pentru situatia creata.

Cert este ca lucrurile au iesit la iveala doar datorita mecanismelor transparente care obliga atit organizatiile care primesc bani guvernamentali si europeni sa afiseze toate datele derularii proiectelor, cit si a obligatiei demnitarilor de a-si publica datele de avere ale lor si ale sotiilor sau sotilor lor.

Politigraf

XS
SM
MD
LG