Linkuri accesibilitate

Hepatita omoară pe capete moldovenii (Adevărul)


Un interviu cu Ion Bodiul (Komsomolskaia Pravda).


Hepatita omoară pe capete moldovenii”, titrează Adevărul. În articol se afirmă că 3.700 de bonavi sunt răpuşi anual de afecţiune şi asta pentru că statul nu le oferă tratamentul necesar, gratuit, conform legii. Doar 5% au parte de tratament gratuit, restul fiind îndemnaţi să ţină dietă. Ministrul sănătăţii este citat de publicaţie afirmând: „Ca să-i tratăm pe toţi nu ne-ar ajunge nici jumătate din bugetul de stat”.

Alte câteva informaţii din Adevărul - cel puţin 10 mii de turişti din Moldova au preferat anul trecut să călătorească spre Antalya, Turcia, cu avioane ce decolează din Odessa, din cauza tarifelor mari de acasă şi - Chişinăul este împînzit de panouri publicitare pentru un site ce pune în opoziţie istoria moldovenească de cea română. Campania, neasumată deocamdată de nimeni şi cu finanţatori necunoscuţi, a umplut spaţiul virtual, mai scrie ziarul.

Subiectul este abordat şi de editorialistul Constantin Tănase de la Timpul. „Cine a avut curiozitatea să viziteze acest „produs” s-a convins că avem de-a face cu un element important al unei ample campanii ideologice de manipulare şi spălare a creierilor cetăţenilor”. „Sub nobilul pretext că se propagă „valorile moldoveneşti” - în realitate, moldovenii.md e portavocea celor mai anti-moldoveneşti şi anti-româneşti forţe din R. Moldova”, mai apreciază editorialistul.

Victor Puşcaş, judecător la Curtea Constituţională (CC), se declară – într-o luare de atitudine publicată de Timpul - „mirat de informaţia că, chipurile, Curtea Constituţională ar fi solicitat opinia sau punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, dar şi al curţilor constituţionale din Rusia, România, Ucraina, Armenia, Belarus, Azerbaidjan referitor la sesizarea unor deputaţi din Parlament pentru interpretarea prevederilor art.78 al Constituţiei”. Dl Puşcaş sugerează că o asemenea solicitare a fost făcută de preşedintele CC Dumitru Pulbere şi spune, între altele, că „opinia dlui D. Pulbere nu este o opinie a Curţii Constituţionale, ci este o acţiune privată”.

Victor Puşcaş mai consideră că „interpretarea prevederilor Constituţiei R. Moldova de către colaboratorii curţilor constituţionale din alte state este o implicare în independenţa Curţii Constituţionale a Moldovei, iar acţiunile unilaterale ale dlui D. Pulbere duc la încălcarea independenţei judecătorilor constituţionali”.

„Guvernul intenţionează să realizeze încă o reformă administrativ-teritorială”, scrie Kişiniovski Obozrevatel cu referire la reprezentantul PCRM în APCE, Grigori Petrenco, care ar fi aflat întîmplător despre asta. „Racket executiv. Executorii judecătoreşti cer pentru serviciile lor onorarii uriaşe”; „Şmecherii au profitat de decizia „pascală” a guvernului”; şi „Pot oare „legile aeriene” să fie schimbate pe pământ la comandă?” - sunt alte câteva titluri din acest ziar, ultimul referindu-se la conflictul Moldavian Airlines – Air Moldova.

Komsomolskaia Pravda
publica un amplu interviu cu Victor Bodiu, candidatul PLDM la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Întrebat dacă e adevărat că premierul Vlad Filat ar fi „un dictator”, dl Bodiu menţionează între altele: „aceste opinii apar în perioadele electorale şi nu trebuie luate-n serios. Credeţi că colegii mei, Iurie Leancă, Liliana Palihovici, Mihai Godea ar fi alături de un om cu atitudini dictatoriale?”, a răspuns candidatul PLDM.

Într-un articol întitulat „Bătut ca la 7 aprilie” şi publicat în Ziarul de Gardă jurnalista Aneta Grosu scrie: „Bătaie în Comisariatul General de Poliţie (CGP) Chişinău. De această dată nu e vorba despre vreun caz de tortură a unor persoane aflate în arest preventiv, ci despre faptul că ex-comisarul adjunct, Sergiu Ţurcan, şi-a bătut subalternul chiar în biroul acestuia din incinta CGP. La aproape un an de la acest caz, victima constată că instituţiile statului, CGP, MAI, dar şi instanţa de judecată, îl protejează pe agresorul său”, notează autoarea de la Ziarul de Gardă.
XS
SM
MD
LG