Linkuri accesibilitate

Crizele cronice dăunează negocierilor cu UE


Leonid Litra (IDIS): „Povestea de succes a Ucrainei s-a transformat într-un eşec pe fundalul unor crize politice interminabile.”


Institutul IDIS „Viitorul” spune că în Moldova crizele au devenit o stare permanentă – de la criza transnistreană, la cea prezidenţială. Dacă nu sunt depăşite în curând măcar unele, Moldova îşi poate pierde eticheta de ţară de succes pusă de partenerii europeni.

Experţii de la institutul “Viitorul” se arată îngrijoraţi de caracterul cronic al crizelor din Republica Moldova, dar şi obiceiul autorităţilor de a muşamaliza aceste crize în loc să le rezolve. Expertul Corneliu Ciurea enumeră doar câteva probleme care s-au regăsit într-un nou raport de prevenire a crizelor.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea: „Ancheta evenimentelor din 7 aprilie 2009. Un exemplu economic – exporturile de vinuri în Rusia. Problema tarifelor Moldtelecom – o reformă care trebuia înfăptuită de mult timp şi care parcă se rezolva, dar care la un moment dat iarăşi a erupt creând probleme politice şi care, până la urmă, nu a fost rezolvată. Adoptarea Codului Educaţiei, ştiţi că iarăşi este o problemă care trenează. Conflictul transnistrean este cazul clasic din care se inspiră, dacă vreţi, toate comportamentele noastre, pentru că nu există o capacitate clară de soluţionarea problemei şi din această cauză observăm o reversibilitate permanentă.”

Cornel Ciurea este de părere că dacă autorităţile de la Chişinău nu vor rezolva măcăr unele din aceste crize, relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ar avea de suferit.

Soluționarea crizelor trenează
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct


Corneliu Ciurea:„Cu cît este mai îndelungat procesul de negociere cu Uniunea Europeană, cu atât sunt mai mari şansele ca crizele noastre latente să se manifeste în deplină amploare şi atunci vom avea probleme serioase în negocierea cu UE, pentru că nu vom mai putea ţine sub covor crizele care se vor produce la intensitate maximă.”

Expertul Leonid Litra de la Institutul „Viitorul” crede că în relaţia cu Uniunea Europeană, Republica Moldova ar putea învăţa din greşelile pe care le-a făcut Ucraina în raport cu UE.

Leonid Litra
Leonid Litra: „Am avut Ucraina 2005-2010, eu îi spun o poveste de succes, care s-a transformat într-o poveste de eşec şi acest lucru s-a întâmplat pe fundalul unor crize politice interminabile în interiorul Ucrainei, conflicte exacerbate şi cumva transferate la instituţiile de stat. Ca şi în cazul Ucrainei am avut create aşteptări foarte mari. Acum avem Republica Moldova care este lider în cadrul Parteneriatului Estic, dar care dacă nu va putea să dea rezultate în teren, va ajunge la oboseala din partea Uniunii Europene.”

Autorii raportului de prevenire a crizelor sugerează autorităţilor de la Chişinău să menţină elanul reformelor începute în 2009 şi să evite ca supărările şi interesele de partid să afecteze cursul european al Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG