Linkuri accesibilitate

Ați înțeles pe dos: Rusia e inocentă, iar Vestul tot timpul de vină


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Potrivit instituțiilor de presă pro-Kremlin, săptămâna asta americanii ar trebui să fie mândri pentru că au organizat cu succes protestele „vestelor galbene” din Franța și autocefalia în Ucraina. Cu toate astea, presa legată de Kremlin spune de asemenea că americanii sînt din ce în ce mai îndrăgostiți de Rusia și de președintele Putin.

Să începem însă la Bruxelles și cu Uniunea Europeană care, potrivit presei rusești, e un vasal obedient al Washingtonului și la ora actuală le hărțuiește pe țările care doresc să-și normalizeze relațiile cu Rusia.

Și cu americanii nu te joci, spun teoreticienii conspirației pro-Kremlin - uite ce s-a întîmplat în Franța: Statele Unite și Regatul Unit, ni s-a spus, au organizat protestele „vestelor galbene” pentru ca să-l dea jos de la putere pe președintele Macron, și după aceea, cu istețime, au acuzat Rusia că ar fi în spatele acestor proteste. Potrivit presei pro-Kremlin, a căuta dovezi că Rusia ar putea fi implicată în protestele „vestelor galbene” e doar un complot pentru a ascunde această fărădelege politică.

Cît despre americanii înșiși: așa cum am menționat mai sus, instituțiile de presă pro-Kremlin au anunțat o revărsare de admirație pentru Rusia și președintele Vladimir Putin în Statele Unite. În realitate, atitudinile americanilor în ce privește Rusia sînt acum la cel mai rău nivel de la prăbușirea URSS încoace.

Rusofobia

Vechea poveste despre Occidentul anti-rus a fost din nou cultivată săptămâna asta. Un exemplu clar de data asta, s-a spus, a fost rezoluția Adunării Generale ONU care cere Federației Ruse să-și retragă armata din Crimeea și să pună capăt ocupației de acolo. Potrivit instituțiilor de dezinformare, ucrainenii sînt încurajați prin această rezoluție să comită „noi crime” și provocări în numele ambițiilor politice occidentale.

Am fost de asemenea informați, încă o dată, că Rusia a fost pe nedrept acuzată de otrăvirea Skripal-ilor! Și ca să se adauge fluxului de „dovezi” venite de la instituțiile de presă pro-Kremlin - peste 40 de aserțiuni false pînă acum - ni s-a spus că faptul că Skripal și fiica sînt ascunși de ochiul public e „dovada” că Marea Britanie însăși e vinovată de otrăvirea lor.

Nu, Ucraina nu e un agresor

Potrivit mediilor de la Kremlin, Ucraina e un agresor și săptămâna asta am aflat că președintele a declarat război Rusiei printr-o lege nouă care permite forțelor armate ucrainene să deschidă focul pe loc asupra tuturor navelor rusești din Marea Neagră. Pe deasupra mai e și un plan de provocare chimică la Mariupol - cu ajutorul specialiștilor britanici care i-au otrăvit pe Skripali, evident.

Conspirație

Cireașa de pe tortul dezinformării e tulburătoarea teorie a conspirației care se referă la camerele aparent reci dintr-un laborator georgian și materialele periculoase testate acolo. Nu vrem să le dă idei trollilor de la Kremlin, dar camere reci se găsesc credem în majoritatea laboratoarelor și chiar în multe din locuințele obișnuite. Se numesc cămări. Nu putem decît să ne imaginăm ce fel de substanțe periculoase se pot găsi acolo.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG