Linkuri accesibilitate

A șaptea reuniune anuală China-Europa Centrală și de Est de la Sofia


Insfrastructură, energie, tehnologie, turism, cultură, și contacte social.

În cadrul reuniunii au loc întîlniri în plen ale șefilor de guverne și ședințe dedicate colaborării în infrastructura de transport, energie, tehnologie, turism, cultură, contactele sociale. Din cei peste 1200 de oameni de afaceri prezenți jumătate sunt chinezi.

În prima zi a reuniunii a fost semnat un acord cadru care va oferi companiilor bulgare posibilitatea de a contracta din Banca chineză de dezvoltare credite în valoare de un miliard 500 de milioane de euro. Alte 9 acorduri vor impulsiona colaborarea bilaterală în energetica nucleară, între companiile mici și mijlocii, în infrastructura rutieră, știința și tehnologiile.

Companii chineze au demonstrat interes față de proiectul nuclear Belene, de autostrada Russe-Veliko Târnovo-frontiera cu Turcia și tunelul Șipka, care va scurta drumul de la București spre Istanbul. Compania chineză pentru material rulant a făcut o ofertă investițională căilor ferate bulgare care prevede refinanțarea unor datorii vechi, livrarea de vagoane și locomotive și crearea unei uzine pentru asamblarea de locomotive.

Deocamdată însă nu s-a mers mai departe de semnarea unor scrisori de intenții, spre deosebire de proiectele convenite cu Grecia, Serbia sau Ungaria.

Cu cîteva zile în urmă, în discursul său la ședința interparalementară UE-SUA numărul doi în partidul premierului Borisov, Țvetan Țvetanov, a plasat China împreună cu Rusia printre principalele amenințări la adresa păcii și stabilității internaționale.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat azi: „Salutăm Europa unită. UniuneaEuropeană este un factor important pentru progresul global. Vom urmări legile pieții și cele ale Uniunii europene. Proiectele noastre trebuie să fie deschise și transparente. Inițiativa 16+1 nu este îndreptată împotrivă Uniunii europene.”

De la Sofia premierul chinez va vizita Berlinul unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel. China va găzdui în curând și un summit cu UE.

XS
SM
MD
LG