Linkuri accesibilitate

A fost sau nu informat Trump despre acțiunile Rusiei în Afganistan?


Luptători Talibani pe punctul de a fi eliberați, Herat, martie 2020.
Luptători Talibani pe punctul de a fi eliberați, Herat, martie 2020.

În Statele Unite continuă dezbaterea publică cu privire la alegații că agenți ruși ar fi oferit recompense talibanilor afgani să ucidă militari americani.

Corespondență de la Washington: Trump & Putin& G7
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

Președintele Donald Trump continuă să susțină că relatările despre atacurile plătite de Rusia, ar fi ”stiri false”. Consilierul său principal pentru securitate națională a declarat că au fost pregătite opțiuni de răspuns, pentru președinte, dacă alegațiile ar fi fost coroborate. Robert O’Brien a mai spus că oficialități au decis să nu-i prezinte lui Trump informații neverificate, insistând că au luat situația însă suficient de în serious pentru a elabora variante de răspuns. „Vă pot spune că dacă această informație se dovedește reală, dar s-ar putea să nu aflăm niciodată dar dacă totuși se adeverește, avem opțiuni pe care le putem urma și președintele este gata să ia măsuri serioase, așa cum este întotdeauna” – a spus șeful consilierilor prezidențiali pentru securitate națională.

Presa americană susține că oficialități americane au aflat despre această presupusă operațiune la începutul lui 2019, dar s-a hotîrât că este nevoie de confirmări.

O’Brien a insistat că Trump nu a fost informat de către CIA pentru că nu au existat suficiente dovezi. El a spus că scurgeri de informații în presă cu privire la acest episod, îngreunează eforturile serviciilor de informații de a afla care e situația. O’Brien l-a apărat pe președinte și împotriva alegațiilor că nu dorește să primească informații nefavorabile despre Rusia. „Președintele este un mare consumator de informații și îi oferim tot ce trebuie să știe” – a spus consilierul. Această supoziție, contestată de O’Brien, se bazează pe relatări precedente că uneori lui Trump nu îi sunt oferite anumite informații pentru că reacționează negativ la știri despre care consideră că-i subminează bunele raporturi cu președintele rus, Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG