Linkuri accesibilitate

A furat cineva miliardul din bănci? Sau el s-a evaporat?


Veaceslav Platon
Veaceslav Platon

Aşadar, judecătoria Buiucani l-a achitat definitiv pe omul de afaceri Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Lucrurile se mişcau spre acest deznodământ de vreme ce procurorii începuseră să-şi retragă acuzaţiile. Platon se prezintă acum, ca și alți „achitați”, drept o victimă a „regimului Plahotniuc” și promite dezvăluiri despre mişmaşurile oligarhului fugar.

Ne bucurăm pentru Veaceslav Platon, dar chestia e că anii trec, iar noi nu avem nişte vinovaţi care au furat sumele uriaşe. Mai e Ilan Şor, un alt fugar, acuzat în prima instanţă, dar a doua instanţă a luat apă-n gură şi nu mai ştim dacă Şor e vinovat sau nu. El spune că nu are nici o tangenţă cu furtul, ba chiar promite să ne dea suma echivalentă celei furate, în semn de mare grijă pentru poporul moldovenesc.

Repet, anii trec, vinovaţi nu există, banii parcă s-au evaporat. Mai toţi spun că Plahotniuc a orchestrat totul, dar, chiar dacă admitem aşa ceva, cum putea Plahotniuc să-I fure de unul singur, fără complici? Cum putea Plahotniuc să scoată din bănci aceste sume uriaşe fără contribuţia unor lucrători ai băncii? Una peste alta, avem o sumă mare furată, dar nu avem vinovaţii şi nimeni nu stă la închisoare pentru această fraudă. A stat doar Vlad Filat, considerat atunci vinovat, dar care acum e nevinovat.

Păi, a furat cineva miliardul din bănci?

Acest caz mi se pare emblematic pentru ceea ce am construit noi aici în ultimii 30 de ani. Ni se fură bani, iar hoţii huzresc. Ce fel de stat e acesta? E unul care poate să-ţi dubleze aiurea impozitul pe imobil, dar care nu poate găsi făcătorii de mari fraude. Şi mai e ceva. Aş vrea să aud acum părerile politicienilor de toate culorile angrenaţi în campania electorală. Aceştia sunt foarte activi şi par acum nişte coloşi care răstoarnă munţi. Dragi coloşi, voi ce credeţi despre faptul că hoţii miliardului sunt necunoscuţi? Voi aveţi vreo idee despre cum am putea să-i prindem? Acum să ne răspundeţi, că după 11 iulie n-o să mai aveţi timp pentru noi.

XS
SM
MD
LG