Linkuri accesibilitate

Ghiorghi Margvelașvili: Rusia a rămas nepedepsită pentru ce i-a făcut Georgiei în 2008


Refugiați georgieni trec prin fața unui tanc rusesc în satul Igoeti, la 50 km de Tbilisi, august 2008
Refugiați georgieni trec prin fața unui tanc rusesc în satul Igoeti, la 50 km de Tbilisi, august 2008

Uniunea Europeană a exprimat astăzi „sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei” și a criticat prezența militară rusă în Osetia de Sud și Abhazia.

Georgia a condamnat astăzi Rusia pentru „ocupația continuă” a teritoriului său, la împlinirea unui deceniu de la războiul din august 2008, când cele două țări s-au ciocnit în Osetia de Sud, regiunea separatistă georgiană sprijinită de Moscova. Cu ocazia aniversării, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat că un nou conflict „îngrozitor” poate avea loc dacă NATO încearcă să admită Georgia în rândurile sale.

Un deceniu de la razboiul ruso-georgian
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, care conducea Georgia în 2008, răspunde cu iritare și astăzi la întrebarea cine a tras primul glonț, declanșând războiul de la care se împlinește un deceniu.

„Cum adică cine a început primul?”, spune Saakașvili într-un interviu acordat zilele acestea postului de televiziune al Europei Libere și Vocii Americii, Current Time, fostul președinte georgian numindu-i „idioți și imbecili absoluți” pe cei care afirmă că Georgia a început războiul.

Pe 8 august 2008, tancurile și infanteria ruse au invadat Georgia, ajutate de aviație, și au ocupat zone extinse ale țării, după ce forțele georgiene lansaseră o operațiune la scară amplă împotriva forțelor separatiste sprijinite de ruși ale Osetiei de Sud, care bombardau la rândul lor satele georgiene amplasate în apropierea orașului Țhinvali, capitala regiunii separatiste.

Rusia vs. Georgia: războiul care a zguduit Caucazul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Saakașvili spune că forțele georgiene au fost provocate și nu puteau să nu răspundă pentru apărarea teritoriului național, iar Rusia se pregătea de mai demult să intervină.

„Ținta invaziei rusești, spune Saakașvili în interviul cu televiziunea Current Time, era nu numai să atace Georgia ca țară, ci și statalitatea georgiană care se dovedea un succes. Georgia era un exemplu de urmat. Din păcate, succesul nostru a trezit invidia și nervozitatea autorităților de la Kremlin”.

În numai cinci zile, Rusia a înfrânt mica armată georgiană, iar conflictul s-a încheiat cu un armistițiu mediat de președintele de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy, aflat în acel moment la președinția Uniunii Europene.

Rusia a zădărnicit planurile Georgiei de integrare europeană și euroatlantică, pe care le vedea drept o amenințare la adresa propriilor interese și pe care este gata să le blocheze mai departe, după cum a declarat chiar luni premierul rus Dmitri Medvedev.

Într-un interviu acordat ziarului Kommersant, Medvedev, care era președinte pe timpul războiului, a spus că intenția NATO de a oferi Georgiei calitatea de membră este „absolut iresponsabilă”. Orice încercare a Alianței Nord Atlantice de a îngloba fosta republică sovietică va declanșa un nou conflict „îngrozitor”, a spus Medvedev.

Orice încercare a Alianței Nord Atlantice de a îngloba fosta republică sovietică va declanșa un nou conflict „îngrozitor”...
Dmitri Medvedev

El a repetat poziția Moscovei că, în 2008, Rusia și-a trimis militarii pentru a apăra Osetia de Sud de atacurile georgiene și că decizia postbelică de a recunoaște independența republicilor georgiene, a doua fiind Abhazia, a fost corectă. Rusia și-a instalat în cele două republici secesioniste noi baze militare.

La Tbilisi, actualul președinte georgian Ghiorghi Margvelașvili a spus astăzi că ceea ce s-a întâmplat în august 2008 a fost un act de „agresiune, ocupare și violare flagrantă a normelor internaționale” din partea Rusiei. Margvelașvili a vorbit la o masă rotundă de față cu un vicepremier ucrainean, cu miniștrii de externe ai țărilor baltice și Poloniei.

Rusia a rămas nepedepsită pentru ce i-a făcut Georgiei în 2008, a mai spus Margvelașvili, concluzionând: tocmai de aceea, apetitul Moscovei a crescut de atunci.

Uniunea Europeană a exprimat astăzi „sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei” și a criticat prezența militară rusă în Osetia de Sud și Abhazia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG