Linkuri accesibilitate

Abbas Galliamov, fost redactor de discursuri pentru Putin, acuzat că a discreditat forțele armate rusești


Abbas Gallyamov a lucrat ca redactor de discursuri pentru Putin între 2008 și 2010. După aceea, a fost șef adjunct al administrației președintelui de atunci al Republicii ruse Bașkortostan, Rustem Hamitov, din 2010 până în 2014.
Abbas Gallyamov a lucrat ca redactor de discursuri pentru Putin între 2008 și 2010. După aceea, a fost șef adjunct al administrației președintelui de atunci al Republicii ruse Bașkortostan, Rustem Hamitov, din 2010 până în 2014.

Un fost redactor de discursuri pentru Putin, Abbas Galliamov, al cărui nume a apărut săptămâna trecută în registrul online al persoanelor căutate în Rusia, este suspectat de discreditarea forțelor armate ale Rusiei.

Unul dintre autorii discursurilor lui Vladimir Putin, Abbas Galliamov, care s-a autoexilat și al cărui nume a apărut săptămâna trecută în registrul online al persoanelor căutate al Ministerului rus de Interne, este suspectat de discreditarea forțelor armate ale Rusiei, o acuzație pe care autoritățile ruse o folosesc pentru a înăbuși orice critică a războiului din Ucraina purtat de Moscova.

Grupul Setevie Svobodi (Rețeaua libertăților), care monitorizează drepturile jurnaliștilor online, a declarat la 30 martie că a obținut documente oficiale ale anchetei împotriva lui Galliamov, în care se precizează că acuzația împotriva sa provine din interviul acordat de acesta proiectului YouTube al televiziunii ucrainene 1+1.

Gallyamov a acordat un interviu acestei televiziuni pe 9 aprilie 2022, discutând despre presupusele crime de război comise de trupele rusești în orașele ucrainene Bucea și Kramatorsk.

Setevie Svobodi afirmă că ancheta împotriva lui Galliamov ar fi fost lansată pe 18 ianuarie iar numele lui ar fi fost adăugat pe lista persoanelor căutate pe 17 februarie, cu mai mult de o lună înainte de a apărea pe site-ul ministerului.

Dacă va fi condamnat, Galliamov riscă până la 10 ani de închisoare. Potrivit Setevie Svobodi, avocatul Alan Gamazov îl reprezintă pe Galliamov. Nu este clar dacă acesta a fost numit de autoritățile ruse sau a fost ales de Galliamov pentru a fi reprezentantul său legal.

La 24 martie, site-ul Mediazona a declarat că a găsit anunțul oficial care îl identifica pe Galliamov ca fiind căutat pentru acuzații nespecificate pe pagina de internet a Ministerului de Interne. Anunțul a fost postat la o zi după ce RFE/RL a publicat un interviu amplu cu Galliamov.

În interviu, Galliamov a sugerat că invazia neprovocată în curs de desfășurare a Ucrainei ar putea duce la o revoluție în Rusia.

De asemenea, el a reflectat asupra perioadei în care a fost membru al echipei de redactare a discursurilor lui Putin, după ce acesta a devenit prim-ministru în 2008. El a spus că, la acea vreme, nimeni nu ar fi putut prezice „că Rusia se va transforma într-un fel de stat fascist, cum este acum”.

Discreditarea forțelor armate ale Rusiei a devenit o infracțiune conform unei noi legi adoptate după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.

Luna trecută, Ministerul rus al Justiției l-a adăugat pe Galliamov în registrul său de agenți străini, spunând că a distribuit „materiale redactate de agenți străini, a exprimat idei împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina, a participat în calitate de expert și a răspuns pe platformele de informații prezentate de entități străine”.

Galliamov, în vârstă de 50 de ani, locuiește, în prezent, în Israel. El a lucrat ca redactor de discursuri pentru Putin între 2008 și 2010 și a fost, apoi, șef adjunct al administrației președintelui de atunci al Republicii Bașkortostan din Rusia, Rustem Khamitov, între 2010 și 2014.

XS
SM
MD
LG