Linkuri accesibilitate

Accesul unor femei iraniene în bibliotecă, suspendat pentru că purtau „necorespunzător” hijabul


Biblioteca Națională a Iranului.
Biblioteca Națională a Iranului.

Mai multe femei membre ale Bibliotecii Naționale din Iran ar fi primit un mesaj text prin care erau informate că li s-a suspendat calitatea de membru din cauza purtării necorespunzătoare a eșarfei, ceea ce reprezintă o încălcare a legii obligatorii a hijabului.

Ca răspuns, membrii Bibliotecii Naționale au protestat la 13 februarie, afirmând că suspendarea calității de membru reprezintă „un pas organizat de către instituțiile publice pentru a extinde discriminările de gen al Republicii islamice”.

Membrele suspendate sunt cercetătoare și cadre universitare iraniene care folosesc resursele unice ale Bibliotecii Naționale în scopuri de cercetare.

Hijabul - acoperământul pe cap purtat de femeile musulmane - a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste 9 ani după Revoluția islamică din 1979.

De-a lungul anilor, multe femei iraniene au încălcat această regulă în semn de protest.

În ultimele săptămâni, au fost publicate numeroase informații care detaliază măsurile luate de autorități pentru a închide afaceri, restaurante, cafenele și, în unele cazuri, chiar și farmacii, deoarece proprietarii sau managerii nu au respectat legile islamice și regulile obligatorii privind hijabul.

Aceste informații parvin după luni de tulburări publice care au izbucnit după ce Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în septembrie în arest după ce a fost reținută de poliția pentru moralitate din Teheran pentru că purta „în mod necorespunzător” un hijab pe cap.

De atunci, iranienii au inundat străzile din întreaga țară în semn de protest, femeile și chiar și elevele dând dovadă de o sfidare fără precedent, în ceea ce pare a fi cea mai mare amenințare la adresa guvernului islamic de la revoluția din 1979 încoace.

Ca răspuns, autoritățile au lansat o represiune brutală împotriva protestatarilor și disidenților, reținând mii de persoane și pronunțând sentințe dure, inclusiv pedeapsa cu moartea, împotriva acestora.

XS
SM
MD
LG