Linkuri accesibilitate

Ambasadorul rus, după convocarea la Externe: „Câmpul informațional este plin de știri semi-adevărate”


Oleg Vasnețov, ambasadorul rus la Chișinău
Oleg Vasnețov, ambasadorul rus la Chișinău

Ambasadorului rus la Chișinău i s-a comunicat, încă o dată, că Republica Moldova „condamnă ferm” războiul și că „Rusia trebuie să înceteze aceste bombardamente”.

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat joi, 24 noiembrie, la ministerul moldovean de externe (MAEIE), după ce atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei au lăsat din nou, miercuri, aproape toată R. Moldova fără energie electrică.

„Atacul brutal al Federației Ruse contra Ucrainei creează probleme pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, indiferent de preferințele sale politice sau geopolitice, a spus șeful diplomației moldovene.

„Am reamintit geneza situației din Ucraina”

Oleg Vasnețov nu a comentat în niciun fel ultimele atacuri cu rachete rusești asupra Ucrainei, care au dus la întreruperi masive de energie electrică în R. Moldova.

El a spus că, în timpul discuțiilor de la MAEIE, a reamintit „geneza” conflictului din Ucraina și „jumătățile de adevăr” care ar fi, potrivit lui, vehiculate în spațiul informațional.

„Am reamintit geneza a ceea ce se întâmplă [în Ucraina], lovitura de stat din 2014, consecințele loviturii de stat și genocidul care a avut loc timp de 8 ani împotriva populației din Donbas, inclusiv a populației rusești. Sper că am fost auziți, deși câmpul informațional este plin de știri semi-adevărate”, a declarat Vasnețov jurnaliștilor, după întrevederea de la MAEIE.

La sfârșitul lunii octombrie, ministerul de externe al Republicii Moldova a expulzat un diplomat rus, după ce o rachetă rusească a căzut în nordul țării, la Naslavcea. Rusia a răspuns prin expulzarea unui angajat al ambasadei moldovenești de la Moscova.

„Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric”

Pe 23 noiembrie, marea majoritate a localităților din R. Moldova a rămas fără energie electrică, potrivit autorităților, din cauza unei „deconectări avariate a sistemului electroenergetic”. La Chișinău, transportul public s-a oprit, iar semafoarele nu au funcționat. După aproximativ o oră, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită.

Fără curent electric a rămas și regiunea transnistreană, ai cărei deputați au mers, săptămâna trecută, la Moscova cu rugămintea de soluționa problema livrării de gaze naturale, pe care furnizorul rus Gazprom le-a redus pentru Moldova, începând cu luna octombrie.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a criticat dur autoritățile ruse, într-un mesaj pe Facebook.

„Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris Maia Sandu.

Este a doua oară când R. Moldova a rămas fără energie electrică, după întreruperea curentului din 15 noiembrie, provocată, de asemenea, de un atac masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina vecină.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG