Linkuri accesibilitate

Acord în Congresul SUA pe tema sancțiunilor comerciale aplicate Rusiei


Lideri democrați și republicani din Congres au ajuns la un acord cu privire la importurile de energie din Rusia, sancțiunea cea mai severă care poate fi aplicată regimului Putin, asta mai ales dacă și europenii i se alătură.

Acord în Congresul SUA pe tema sancțiunilor aplicate Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct

Dar dacă sancțiunile anterioare au avut un impact limitat asupra economiilor occidentale, aceasta – dacă va fi adoptată – riscă să schimbe situația, în condițiile în care prețul la benzină este de-acum foarte ridicat, contribuind la inflație. Înțelegerea din Congres sistează importurile energetice din Rusia, suspendă relațiile comerciale și solicită administrației Biden să ceară suspendarea Rusiei la Organizația Comercială Mondială.

Sancțiunile comerciale vor fi aplicate și Belarusului, un aliat important al Rusiei. În declarație se arată „În condițiile în care Rusia continuă atacurile neprovocate împotriva poporului ucrainian, am căzut de acord cu privire la legislație care interzice importul de energie din Rusia și suspendă relațiile comerciale normale cu Rusia și Belarus”. În același timp, un alt grup de membrii în Congres au realizat progrese vizând adoptarea unui pachet legislativ care permite administrației să acorde Ucrainei un ajutor de 10 miliarde de dolari.

Aceste măsuri adoptate de Congres vin la doar câteva zile după apelul lansat de președintele Volodimir Zelenski care a cerut ajutor suplimentar și echipamente militare, dar și o zonă de non-survol, idee respinsă la Washington de teama extinderii conflictului. Importurile de petrol din Rusia acoperă o parte redusă a pieței energetice americane, dar sancțiunile ar putea avea un impact major și asupra conflictului dar și a inflației, mai ales dacă europenii li se alătură, ceea ce însă nu pare să se întâmple curând.

De aici și eforturile de a găsi alte surse de petrol și a le compensa pe cele provenite din Rusia, demers de care ar putea beneficia alți autocrați din Iran, Venezuela și Arabia Saudită.

XS
SM
MD
LG