Linkuri accesibilitate

Acordul nuclear americano-sovietic din 1988 este „mort”


Președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbachev la semnarea Tratatului la Washington, 8 decembrie 1987

Rusia și Statele Unite au rămas părți la un singur tratat nuclear comun, Noul START, care expiră în anul 2021.

Un acord nuclear istoric care elimina o clasă întreagă de rachete expiră la 2 august, când atât Statele Unite, cât și Rusia se retrag oficial din înțelegerea veche de 31 de ani. Unii observatori spun că denunțarea acordului de către Washington și Moscova poate duce la o nouă cursă a înarmărilor între Statele Unite și Rusia – moștenitoarea Uniunii Sovietice.

După denunțarea acordului INF din 1988, Rusia și Statele Unite mai sunt părți la un singur tratat nuclear comun, Noul START, care expiră în anul 2021 – dacă decid să nu-l prelungească sau să nu negocieze nimic în locul lui, după acea dată nu va exista nici un fel de înțelegere pe teme nucleare între țările posesoare ale celor mai mari arsenale nucleare din lume.

Tratatul bilateral al forțelor nucleare intermediare, INF, semnat de președinții Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov în 1988, interzicea Statelor Unite și Uniunii Sovietice să dezvolte, producă sau desfășoare rachete balistice sau de croazieră lansate de la sol cu raza de acțiune între 500 și 1500 km.

Moldova - Infografic Missiles cf. INF Treaty
Moldova - Infografic Missiles cf. INF Treaty

Statele Unite dă vina pe Rusia pentru sfârșitul tratatului INF, spunând că de ani de zile Moscova a produs și a desfășurat arme care violează tratatul și amenință Statele Unite și aliații lor, mai ales pe cei din Europa.

Associated Press notează că administrația președintelui american Donald Trump spune că, odată scăpată de constrângerile tratatului INF, poate contracara mai bine Rusia – dar și China. Statele Unite se plâng de mulți ani că în domeniul armamentului sunt dezavantajate – că Rusia a făcut ce-a vrut, iar China a produs și ea arme care dacă ar fi fost semnatara tratatului – ar fi echivalat cu încălcarea lui.

Președintele Trump nu a promis deocamdată să prelungească tratatul Noul START sau să negocieze un nou acord, în locul lui. Noul START impune începând din 2018 limite pe numărul maxim de focoși nucleari și lansatoare pe care le pot avea Statele Unite și Rusia. Trump a numit tratatul „încă un acord prost” făcut de administrația Obama, iar consilierul lui Trump pe probleme de securitate, John Bolton, spunea în iunie că este improbabil ca administrația să aprobe prelungirea valabilității tratatului cu cinci ani – ceva ce s-ar putea face fără aprobarea legislativului atât la Washington, cât și la Moscova.

În ajun, secretarul general ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la ambele țări să prelungească valabilitatea tratatului INF – și a Noului START.

Administrația Trump crede însă că discuțiile despre prelungirea valabilității Noului START ar fi premature și că în orice înțelegere viitoare trebuie inclusă și China. Beijingul a respins însă asemenea idei, obiectând că arsenalele sale nucleare nu se pot compara cu cele americane sau rusești.

Oficialii americani au exprimat îngrijorări despre violarea tratatului INF de către Rusia încă în timpul președinției lui Barack Obama, spunând că Moscova a respins timp de șase ani toate eforturile americane de a convinge că respecte înțelegerea. În februarie anul acesta președintele Donald Trump a constatat că Moscova tot nu respectă acordul și a anunțat că Washingtonul îl va denunța. Rusiei i s-a dat un nou răgaz de jumătate de an ca să-și revizuiască atitudinea – un termen care a expirat vineri, 2 august.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG