Linkuri accesibilitate

Actrița Lia Ahedjakova, care a criticat Kremlinul, părăsește teatrul din Moscova


Lia Ahedjakova, născută în Ucraina, a mai fost vizată și înainte pentru activismul său. (fotografie de arhivă)
Lia Ahedjakova, născută în Ucraina, a mai fost vizată și înainte pentru activismul său. (fotografie de arhivă)

Populara actriță rusă Lia Ahedjakova, cunoscută pentru că a criticat public politicile Kremlinului, inclusiv invadarea pe scară largă a Ucrainei, a părăsit teatrul moscovit Sovremennik (Contemporanul), pe fondul presiunilor autorităților și ale activiștilor pro-guvernamentali.

Ahedjakova a declarat pentru ziarul Novaia gazeta din 30 martie că și-a depus scrisoarea de demisie cu 20 de zile în urmă și că acum intenționează să se orienteze către activități de turneu. Teatrul nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Ea a declarat că nu intenționează să părăsească Rusia, în ciuda presiunilor la care este supusă din cauza poziției sale împotriva războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

La 8 februarie, administrația de la Sovremennik, unde Ahedjakova juca din 1977, a anulat o reprezentație a unui spectacol în care juca Ahedjakova. Teatrul și-a justificat decizia spunând că Ahedjakova ar fi fost „indispusă”, afirmație pe care Ahedjakova a respins-o, spunând pentru Novaia gazeta că și-ar fi dorit să joace.

Ahedjakova a mai afirmat că directorul teatrului i s-a plâns că a fost „literalmente copleșit de scrisori furioase care o condamnau” pentru poziția sa împotriva războiului din Ucraina.

În decembrie, un teatru din Sankt Petersburg a anulat o altă piesă în care urma să joace Ahedjakova, ca urmare a apelurilor sale publice de a opri războiul din Ucraina.

Ahedjakova, născută în Ucraina, a mai fost vizată și înainte pentru activismul său. În 2021, Sovremennik a anulat o piesă de teatru în care ea avea un rol principal după ce organizația neguvernamentală Ofițerii Rusiei, susținută de Kremlin, a acuzat-o că propagă relațiile între persoane de același sex și că îi insultă pe veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

Teatrul Sovremennik a fost fondat la sfârșitul anilor 1950 de un grup de tineri actori sovietici în timpul dezghețului de pe vremea lui Hrușciov. Zeci de actori care au fost extrem de populari în fosta Uniune Sovietică și-au început cariera la Sovremennik.

XS
SM
MD
LG