Linkuri accesibilitate

Actul de identitate, obligatoriu la schimbul valutar | Abonamente de călătorie în transportul public pentru elevi


Schimb valutar închis pe una din străzile din centrul Chișinăului.
Schimb valutar închis pe una din străzile din centrul Chișinăului.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • IPN scrie că prezentarea actelor de identitate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar va deveni obligatorie, indiferent de sumă. Astfel, urmează să fie eliminat pragul de 10 mii de lei până la care banii puteau fi schimbați fără a prezenta un act de identitate. Prevederile se conțin într-un proiect de lege înregistrat în Parlament.
  • Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat, în cadrul ședinței de miercuri, 16 august, unele sesizări depuse de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind pretinse acțiuni ilicite ale Partidului Politic „Renaștere” referitoare la amplasarea corturilor și distribuirea unor materiale informative, transmite Ziarul de Gardă. CEC a constatat că pliantele distribuite de partidul Renaștere „nu conțin elementele de identificare indicate în legea cu privire la publicitate” și a obligat formațiunea politică să elimine materialele publicitare, care conțin inclusiv sintagma „Partidul Renaștere împotriva PAS, dar tu?”, din spațiul public în termen de 3 zile de la data adoptării hotărârii CEC.
  • Tv8.md informează că Procuratura Anticorupție urmează să identifice acuzatorii care vor prelua cauzele penale în privința fostului președinte al țării, Igor Dodon, aflate la faza de urmărire penală. Se întâmplă după ce Petru Iarmaliuc, procurorul care a instrumentat inclusiv dosare în care este vizat ex-președintele Igor Dodon, a plecat la Procuratura Anticorupție. Mai exact, funcționarul a fost transferat la Procuratura Municipiului Chișinău, deoarece nu are patru ani de activitate în domeniu. Acuzarea era asigurată de către doi procurori, cel din secția judiciară urmează să își execute atribuțiile în continuare.
  • 35 de mii de abonamente anuale de călătorie în transportul public, pentru elevii claselor 1-4, au fost tipărite și urmează a fi distribuite în școlile municipale pentru a fi repartizate elevilor, relatează jurnal.md. Documentele sunt valabile pentru anul de studii 2023-2024 și oferă deținătorilor dreptul de a călători gratuit în troleibuze și autobuze, inclusiv în perioada vacanțelor. De călătorii gratuite în transportul public beneficiază și 200 de mii de pensionari din municipiul Chișinău, precizează Direcția Generală Mobilitate Urbană

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit virală postarea făcută de unica.md despre cele două fetițe de 3 și, respectiv 5 ani, ale tinerei ucise în accidentul de pe Decebal care nu știu că mama lor a murit. Despre aceasta a declarat Liviu Tverdostup, tatăl copilelor și soțul Doinei Prodan, în cadrul unei emisiuni televizate.
  • Pe Instagram este populară postarea jurnaliștilor de la tv8.md despre Marea Dictare Națională. Astfel, peste 100 de persoane s-au înscris la dictare în prima zi de la lansarea anunțului privind desfășurarea evenimentului. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, care a reamintit că la dictare poate participa oricine - cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii. Doritorii se pot înregistra pe o platformă disponibilă pe site-ul MEC, completând un formular de participare
XS
SM
MD
LG