Linkuri accesibilitate

Aderarea R. Moldova la UE, proiect de prioritate națională | Zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare în ultimul deceniu


Adunarea națională ,,Moldova Europeană’’ din Piața Marii Adunări Naționale, 21 mai 2023
Adunarea națională ,,Moldova Europeană’’ din Piața Marii Adunări Naționale, 21 mai 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

 • Portalul Newsmaker.md scrie că legislativul de la Chișinău a declarat aderarea R. Moldova la UE drept proiect de prioritate națională și a cheamat întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate şi solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele integrării în marea familie europeană. Jurnaliștii precizează că Rezoluția Adunării ,,Moldova Europeană’’, adoptată în PMAN la 21 mai 2023, a fost aprobată de fracțiunea PAS, dar a fost criticată de opoziția formată de comuniști și socialiști. „De ce nu organizați un referendum? Nu credeți că în acest context ar fi mai corect. Modernizarea europeană trebuie, dar nu trebuie să te ascunzi după ea ca să promovezi o politică antisocială”, a declarat deputata BCS, Diana Caraman.
 • Serviciul Protecție și Pază de Stat va deține dreptul de a iniția și a efectua testarea la detectorul comportamentului simulat – poligraf, informează Agenția de presă „IPN”. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de Parlament, testarea la poligraf urmând să fie efectuată de către un specialist atestat al SPSS, cu respectarea prevederilor cadrului legal în domeniu. În prezent, dreptul de a iniția testarea cu utilizarea poligrafului îl dețin Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, organele Ministerului Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Serviciul Vamal.
 • Jurnaliștii de la portalul mold-street.com scriu că de la 1 ianuarie 2025, în R. Moldova se va aplica o nouă formulă de impozitare a importului de automobile, potrivit unui proiect de lege ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2024. În material se menționează că documentul prevede modificarea regimului fiscal aplicat autoturismelor prin aplicarea prin impozitarea acestora cu TVA pe principii generale.
 • Reporterii Ziarului de Gardă scriu că raportul de activitate al „Teleradio-Moldova” pentru anul 2022, a fost prezentat în plenul Parlamentului. Vlad Țurcanu, directorul general al companiei a spus că salariile de la „Teleradio-Moldova” sunt printre cele mai mici de pe piață, astfel că în luna septembrie a anului trecut „salariile angajaților au fost majorate cu 20%, iar la începutul acestui an – cu încă câteva procente”. Între altele, al a mai atras atenția că instituția are nevoie de un sediu nou, în condițiile în care, într-o lună de iarnă, compania cheltuie din bani publici pentru întreținere 100 de mii de euro.
 • Radio Chișinău îl citează pe Prim-ministrul Dorin Recean, care a vorbit în cadrul celei de-a 15-a ediții a Forumului de Securitate de la Kiev. „Susținem pe deplin formula de pace propusă de președintele Volodimir Zelenski, care conține pașii necesari pentru reglementarea conflictului. De asemenea, țara noastră susține și crearea Tribunalului Special pentru crime de război și crime împotriva umanității”, a menționat șeful Guvernului de la Chișinău în intervenția sa online. El a mai spus că R. Moldova va continua să ofere sprijinul necesar țării vecine pentru a putea face față provocărilor sociale și economice, suplimentar la cele opt loturi de asistență pentru regiunile Ucrainei și ajutorul constant oferit refugiaților ucraineni.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

 • Pe Facebook-ul moldovean a atrezit interesul internauților o postare a Ziarului de Gardă în care se menționează că R. Moldova nu are niciun avion de luptă, elicopter sau tanc, iar în ultimii 10 ani a alocat și cheltuit zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare, atenția fiind îndreptată spre întreținerea echipamentelor care în proporție de 90% datează din epoca sovietică.
 • Pe Instagram, una din cele mai populare postări este a redacției moldova.org, despre faptul că la Gimnaziul Coșernița și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Florești au fost deschise clase în aer liber. Potrivit jurnaliștilor, proiectul își propune să îmbunătățească și să diversifice procesul de educație și metodologiile de predare, dar și să promoveze activitățile în aer liber.
 • 16x9 Image

  Tamara Grejdeanu

  Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG