Linkuri accesibilitate

Adevăr sau înscenare? Sportivă americană reținută în Rusia pentru posesie de droguri


Brittney Griner, jucătoare profesionistă de basket

Oficialități de la Departamentul de Stat s-au întâlnit, în Rusia, cu jucătoarea profesionistă de basket Brittney Griner care continuă să fie reținută sub acuzația că ar fi avut asupra sa droguri. Colega sa de echipă Diana Taurasi a spus că eforturile de a o elibera pe Griner sunt complexe și că diplomații americani depun eforturi considerabile în acest sens.

Întreaga echipă Phoenix Mercury a profitat de un meci cu echipa locală din Washington pentru a avea întâlniri la Departamentul de Stat. Administrația Biden încearcă să-i readucă acasă pe Brittney Griner, dar și pe omul de afaceri din Michigan, Paul Whelan, ambii fiind deținuți în Rusia. După ce Brittney Griner a fost reținută pe aeroportul din Moscova și acuzată că ar fi avut asupra sa o substanță ilegală, Departamentul de Stat a investigat alegațiile și au clasificat-o ca fiind reținută pe nedrept, transferând cazul către un birou de la Departamentul de Stat. O altă coechipieră a lui Brittney Griner, Vanessa Nygaard s-a arătat încurajată de îndemnurile formulate la Departamentul de Stat de a continua să facă cunoscut cazul, inclusiv făcând presiuni asupra liderilor politici. Câțiva membrii în Congres, între care și democrații Greg Stanton și Sheila Jackson Lee s-au întâlnit și ei cu echipa de basket. Jucătoarele din liga profesionistă americană WNBA au posibilitatea să-i trimită mesaje lui Brittney Griner prin intermediul unui cont creat de agentul acesteia.

Griner s-a deplasat în Rusia la mijlocul lui februarie, în ciuda faptului că Departamentul de Stat formulase un avertisment împotriva călătoriilor acolo, pe baza informațiilor că Putin are intenția să atace Ucraina. Avea Griner asupra sa vaporizatoare cu ulei de hașiș, așa cum e acuzată sau rușii au înscenat cele întâmplate pe aeroport? În plus nu se știe nici dacă Griner avusese cu ea dispozitive similare în anii trecuți, ea jucând la echipa Ekaterinburg din 2014, așa cum fac multe jucătoare americane, pentru a-și suplimenta veniturile obținute în liga internă.

Griner câștiga în Rusia peste un milion de dolari, de circa patru ori mai mult decât în WNBA. În prezent în Rusia, astfel de sume devin mai rare, în condițiile în care mulți sponsori oligarhi sunt supuși sancțiunilor. Alte două vedete – Diana Taurasi și Sue Bird – au jucat pentru Dinamo Moscova, echipă al cărei proprietar, Shabtai Kalmanovich, un fost spion, a fost ucis într-un atac de tip mafiot, împotriva vehicului care-l transporta. În trecut basketbalistele au închis ochii la proveniența banilor cu care erau plătite dar cele întâmplate cu Griner le vor face mult mai prudente atunci când decid să joace în străinătate.

XS
SM
MD
LG