Linkuri accesibilitate

Administrația Biden își întoarce atenția spre Orientul Mijlociu


Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan , Washington, iulie 2021.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Consilierul principal pentru securitate națională, Jake Sullivan va efectua o călătorie în Orientul Mijlociu, săptămâna viitoare, inclusiv prima escală a unei oficialități americane de rang înalt în Arabia Saudită de la instalarea administrației Biden.

Celelalte țări pe care Jake Sullivan le va vizita sunt Emiratele Arabe Unite și Egipt. Raporturile Washingtonului cu Riad-ul sunt complicate de faptul că atunci când era candidat, Joe Biden a spus că va trata Arabia Saudită ca pe un stat certat cu legea.

După ce a ajuns la Casa Albă, șeful executivului american a autorizat publicarea unui raport CIA care arată că prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, liderul de facto al țării, este răspunzător pentru moartea ziaristului Jamal Khashoggi și a blocat vânzarea de arme către saudiți, acuzându-i de încălcări ale drepturilor omului în Yemen. Recent Statele Unite au retras din Arabia Saudită sistemului de apărare anti-aeriană Patriot.

Ministrul apărării Austin a anulat recentă o vizită în regat.

Raporturile cu Egiptul sunt și ele tensionate mai ales după ce Departamentul de Stat a înghețat o parte a ajutorului militar pentru acea țară, circa 130 de milioane de dolari, în legătură cu situația drepturilor omului sub președinția lui Abdul Fattah al-Sisi.

Washingtonul a permis acordarea de ajutor militar, cifrat la 170 de milioane de dolari, în condițiile în care a conlucrat cu Egiptul pentru a împiedica reizbucnirea unui conflict între Israel și Hamas. Se anticipează că și secretarul de stat Blinken se va întâlni cu reprezentanți egipteni la Națiunile Unite.

Emiratele Arabe Unite au reușit să mențină raporturile cu America la același nivel bun, de la o administrație la alta. Biden sprijină angajamentul Emiratelor în cadrul acordurilor Abraham cu Israelul și a permis derularea unei tranzacții controversate cu arme, semnată de administrația Trump.

Iranul va constitui o temă importantă în discuțiile lui Jake Sullivan în regiune. Emiratele Arabe Unite doresc ca Statele Unite să adopte o poziție mai dură cu privire la unele activități destabilizatoare ale Iranului în regiune.

XS
SM
MD
LG