Linkuri accesibilitate

Administrația Biden recâștigă încrederea opiniei publice internaționale


Președintele american Joe Biden la Casa Albă, Washington, octombrie 2021.
Corespondența de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

La șase luni după instalarea administrației Biden, politica americană și-a revenit, din perspectiva cetățenilor altor țări, după anii în care la conducere s-a aflat Donald Trump – aceasta este concluzia unui sondaj de opinie Gallup.

Sondajul efectuat în 46 de țări dă la iveală o rată medie de apreciere de 49%, față de 30% în timpul lui Trump. Cifrele de acum sunt comparabile cu cele din primul an al lui Barack Obama, la capitolul apreciere, dar unde variază este la opiniile negative, unde Biden stă mai prost cu câteva procente decât Obama.

În ciuda unor succese în ultima parte a administrației Trump – acordurile Abraham în Orientul Mijlociu sau înțelegerea cu talibanii în Afganistan – fostul președinte a creat nu puține resentimente pe scena globală, reflectate în popularitatea politicii sale externe de numai 30%. Dimpotrivă Biden a debutat cu revenirea Statele Unite la Acordurile de la Paris cu privire la climă și blocarea planului lui Trump de a părăsi Organizația Mondială pentru Sănătate, transmițând aliaților semnale că America revine pe scena internațională. Ca o consecință, popularitatea politicii americane a crescut cu peste 10 procente, în special în Europa Occidentală – țări ca Portugalia, Olanda, Norvegia și Suedia. Statele Unite au făcut progrese în opinia publică din țări ale Grupului G7 – 30 de procente creștere în Canada, 30 % în Marea Britanie, 22% în Italia, 18% în Franța și 11 procente în Japonia.

În trei țări – Rusia, Serbia și Benin – popularitatea politicii americane a scăzut. În timp ce în Portugalia, numărul unu pe lista țărilor care și-au îmbunătățit opinia cu privire la politica americană, popularitatea administrației americane a crescut cu 52 la sută ( 64% fiind de acord și 19% dezaprobând), în România progresul de popularitate este de numai 12%, unul dintre cele mai scăzute din sondaj.

Gallup a încercat să afle cum sunt apreciate politicile a patru mari puteri – Statele Unite, Germania, China și Rusia.

Germania sub conducerea Angelei Merkel a rămas în frunte pentru al patrulea an consecutiv cu o medie de 52% opinii favorabile. Statele Unite, China și Rusia se află în jurul cifrei de 30% fiecare.

XS
SM
MD
LG