Linkuri accesibilitate

Administrația Biden vrea să repună politica sub semnul unității și cooperării


„Există adevărul și există miniciuni” - Președintele Joe Biden ține discursul de inaugurare, Washington, 20 ianuarie 2021.

Planul amplu anti Covid al administrației Biden este și primul test al unui nou spirit de cooperare, care ar putea să revină între democrați și republicani.

În alocuțiunea sa de miercuri, 20 ianuarie, președintele Statelor Unite, Joe Biden a făcut apel la unitate națională și spirit bipartizan în politică. După președinția Trump și incidentele de acum două săptămâni de la Congres, acestea sunt obiective justificate, dar sunt ele oare realiste?

Va fi greu, țara este divizată, dar există câteva motive de speranța. Principalul este personalitatea președintelui Biden și experiența sa politică, care, timp de decenii s-a bazat pe găsirea de compromisuri acceptabile diverselor părți în dezbaterile politice ale momentului respectiv, fie că era vorba despre chestiuni rasiale, lege și ordine sau conflicte externe.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Biden este un moderat, situat politic acolo unde s-ar putea întâlni politicienii, care consideră că în aceasta perioda, în care America și lumea sunt confruntate cu provocări și crize majore este nevoie de compromisuri pragmatice, care să ajute sănătatea publică, economia, mediul înconjurător și cauza colaborării internaționale.

Un alt argument în favoarea găsirii unui drum comun este ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, cât de costisitoare s-au dovedit diviziunea și dezbinarea, ale căror ultimă și tragică expresie a fost revolta de la 6 ianuarie, când susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului american. Acel moment de mare intensitate emoțională, când democrația americană a fost amenințată ar putea fi catalizatorul dorinței de a restabili unitatea națională. Democrația a învins, spunea miercuri președintele Joe Biden.

Primejdiile un dispar însă de la sine. Există poate și o rațiune politică pentru ca spiritul bipartizan să revină în politica americană, cel puțin parțial.

Partidul Republican are o problemă de identitate. Apropiatul proces din Senat după ce Donald Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezntanților, le oferă republicanilor șansa de a se desprinde de Donald Trump. În acel context, cei care îl consideră pe fostul președinte toxic pentru viitorul partidului ar putea fi dispuși la compromisuri cu democrații din Congres, în chestiuni care sunt de interes național.

Asta ar putea fi o șansă. Totul începe din prima zi completă a președinției Biden, în care șeful statului se întâlnește cu un grup larg de membri în Congres, din ambele partide, pentru un plan anti-COVID, prima problemă care se cere rezolvată împreună. Poate că Joe Biden este omul potrivit la timpul potrivit.

Previous Next

XS
SM
MD
LG