Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și frica de imigrație ilegală


Imagine de viză americană pe un pașaport

Peste 50 de milioane de persoane au intrat cu vize în SUA în anul fiscal trecut și se estimează că doar 2% rămîn ilegal, dupa expirarea vizelor.

Administratia Trump este, dupa cum se stie, preocupata de imigratia ilegala de la frontiera cu Mexicul. Este aceasta unica sursa de imigratie aflata in centrul atentiei? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Saptamina aceasta administratia s-a concentrat asupra celor care intra in Statele Unite legal, cu vize si ramin in tara dupa ce viza expira. Si aceasta este o promisiune de campanie a presedintelui Trump. El a cerut Agentiei pentru Securitate Nationala sa sanctioneze tarile cu procentele cele mai ridicate de persoane care ramin in Statele Unite dupa expirarea vizei, daca acest procent este de peste 10%.

Douazeci de tari intra in aceasta categorie. Cu exceptiei Siriei si Nigeriei, toate tarile vizate au mai putin de 1,000 de persoane care sint in aceasta categorie. Trump a cerut ministerului sa prezinte sugestii pentru sanctiuni, intre acestea putindu-se numara suspendarea sau limitarea vizelor pentru tarile respective. Dar anumiti experti cred ca tarile de pe lista administratiei nu au un impact major asupra numarului total de imigranti ilegali.

Daca procentul este indicatorul ales de administratie, cele mai afectate sint tari africane: 13 din cele 20 de tari, cu procente mai mari de 10% sint de pe continent.

Pe de alta parte, s-ar evita conflicte cu tari mai puternice cum sint India si China, care dau mult mai multi imigranti in cifre absolute. Djibouti, o tara mica din Africa are cel mai mare procent de persoane care ramin dupa expirarea vizei, dar asta se traduce in 180 din totalul de 403 vize turistice si de afaceri in 2018. Procentul de 30.8% al Chadului inseamna 165 de persoane ramase ilegal. Pe de alta parte Mexicul, cu un procent de 1,5%, are o cifra de 43,000 de imigranti ramasi dupa expirarea vizei. Canada – 88 de mii.

Peste 50 de milioane de persoane au intrat cu vize în Statele Unite in anul fiscal trecut și se estimează că doar 2% rămîn ilegal, dupa expirarea vizelor.

XS
SM
MD
LG