Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și impasul în negocierile cu Coreea de Nord


Steve Biegun
Steve Biegun

Este dispusa administratia Trump sa ceara mai putin decit denuclarizare Coreei de Nord, pentru a scoate procesul din impas? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Pina acum, administratia americana cerea Phenianului, fara echivoc, sa renunte la programul sau nuclear. Presa americana relateaza acum ca unul dintre negociatorii americani, Steve Biegun, ar fi spus in avionul cu care s-a intors din Coreea ca Washingtonul si-ar putea nuanta solicitarile. El a spus ca este mai pragmatic decit „durii” din administratia Trump, aratind ca administratia nu ar ridica sanctiunile daca regimul nord-coreean ingheata doar programul nuclear, dar ca presedintelui Kim i s-ar putea oferi alte lucruri, intre care ajutor umanitar si raporturi diplomatice imbunatatite.

Biegun a insistat insa ca presedintele nu a renuntat la obiectivul sau si anume denuclearizarea completa. Negociatorul a sugerat ca inghetarea ar fi un prim pas, pentru o perioada de timp, dupa care obiectivul central va fi urmat.

Un purtator de cuvint al Departamentului de Stat a refuzat sa comenteze. Aceasta stire a fost pentru prima data anuntata de New York Times si a imediat reactii. In articol se arata ca inghetarea nucleara ar consfinti starea de fapt si ar recunoaste implicit statutul Coreei de Nord de putere nucleara, ceea ce pina acum oficialitati ale administratiei declarasera ca e inacceptabil.

Intrebat de ziaristii de la New York Times daca exista o astfel de intentie, Biegun a negat la vremea respectiva. Se pare insa ca in avion el ar fi spus altceva.

Consilierul pentru Securitate Nationala, John Bolton a aratat pe Tweeter ca nici el si nici personalul sau nu au auzit o astfel de idee, considerare o incercare deplorabila de a-l pune in dificultate pe presedinte.

Toate oficialitatile cu functii inalte din administratie sint de acord ca obiectivul trebuie sa fie denuclearizarea, dar opiniile difera cu privire la modalitatile de a obtine acest lucru.

XS
SM
MD
LG