Linkuri accesibilitate

Administrația Biden relaxează condițiile pentru imigrație și azil


Noul „zid” la granița dintre Statele Unite și Mexic construit de administrația Trump, unul din proiectele prioritare ale ultimilor patru ani, 2020.
Noul „zid” la granița dintre Statele Unite și Mexic construit de administrația Trump, unul din proiectele prioritare ale ultimilor patru ani, 2020.

Noua politică de imigrație și azil a administrației Biden pune mai mare accent pe cooperare dar și protejarea refugiaților.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00
Link direct

Secretarul de stat, Antony Blinken a declarat ca administrația Biden va anula acorduri cu El Salvador, Honduras și Guatemala, încheiate de Donald Trump cu privire la imigrație. Este vorba despre înțelegeri vizând cererile de azil.

Conform acelor acorduri cei care doreau să emigreze în American trebuiau să facă cerere în țările de origine. Trump a luat măsurile respective pentru a reduce imigrația, contând pe faptul că este puțin probabil ca astfel de cereri să fie formulate în acele țări, ținând cont de faptul că emigranții încercau să scape de condiții periculoase și inumane. Astfel de reglementări au permis Statelor Unite să deporteze rapid și fără proces mii de persoane, pe considerentul că nu au procedat legal, în cererile de azil.

Blinken a spus că a comunicat guvernelor respective că Statele Unite doresc un sistem de imigrație colaborativ, pe baza de respect reciproc, între state și pentru cei care solicită să intre în țară. Acordul cu Guatemala fusese aplicat, dar a fost înterupt odată cu izbucnirea pandemiei COVID19. Cele cu Salvador și Honduras nu au apucat să intre în vigoare.

Președintele Biden a semnat un ordin executiv menit să reformeze sistemul de imigrație în Statele Unite, inclusiv la frontiera cu Mexic-ul. Acel ordin executiv a constituit baza de care Blinken s-a folosit pentru acțiunile sale în America Centrală. Pentru a căpăta o formă legislativă, aceste acte vor fi analizate de către ministrul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, care are în vedere și modificarea unui alt acord de pe vremea lui Trump, care stabilise că solicitanții de azil trebuie să rămână în Mexic pe durata examinării cererilor. Tradițional, puteau depune cererile odată ajunși în Statele Unite.

XS
SM
MD
LG