Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și Siria


Odată cu o neconfirmată încă retragere americană s-ar crea un vid de putere de care poate profita Rusia.

Pina nu demult se credea ca Statele Unite vor mentine trupe in Siria pe termen nedeterminat. Cum s-a schimbat aceasta perceptie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Joi, contrazicind declaratii oficiale anterioare, presedintele Donald Trump a elogiat succesele obtinute impotriva retelei teroriste ISIS, dar a spus ca a venit vremea ca „altii” sa continue lupta impotriva pericolului jihaidist, in Siria.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a grabit sa spuna ca declaratiile lui Trump sint „incurajatoare”. Lavrov a mai adaugat ca, in ciuda afirmatiilor Washingtonului ca se afla in Siria pentru a combate terorismul, implicarea din ultimele luni a fost dincolo de acest obiectiv.

Statele Unite si Rusia au campanii diferite, ambele menite, cel putin la nivel declarativ, sa contracareze ISIS. Dupa ce au sprijinit coalitia impotriva presedintelui Siriei, Bashar al-Assad din 2011, Statele Unite au creat o coalitie anti-ISIS in 2014. In anul urmator, Rusia a devenit parte a conflictului in ajutorul lui Assad si atit impotriva insurgentilor anti-regim cit si jihaistilor. In aceasi perioada, Pentagonul a creat Fortele Democratice Siriene, o militie dominata de kurzi.

Dar ceea ce fusese creat pentru a lupta impotriva ISIS a deviat ulterior de la traiectoria initiala infruntind Turcia si forte insurgente siriene. Efectivele guvernamentale siriene s-au aliat cu militiile kurde in nordul Siriei si au luptat impotriva factiunilor arabe ale Fortelor Democratice Siriene in estul tarii. Moscova si Washingtonul s-au acuzat reciproc, in contextul luptei imptriva ISIS.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct

Intre timp, ofensiva coalitiei americane a avut de suferit din cauza retragerii multor luptatori kurzi. Inainte de declaratia lui Trump alte oficialitati spusesera că fortele americane vor fi mentinute. Simbata regimul sirian a declarat victorie in regiunea capitalei Damasc.

Pe ansamblu, o situatie tensionată si neclară, dar care, odată cu o neconfirmată încă retragere americana ar crea un vid de putere de care poate profita Rusia.

XS
SM
MD
LG