Linkuri accesibilitate

Adunarea Generală a Judecătorilor pe fundalul demisiilor în lanț din sistem | Minori fără însoțitor la protestul Partidului Șor


Veronica Mihailov-Moraru a atras atenția că este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și să participe activ la Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie.
Veronica Mihailov-Moraru a atras atenția că este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și să participe activ la Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă scrie că Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) salută adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a legii care prevede că sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația țării. Potrivit MAE, adoptarea legii demonstrează „maturitatea societății din R. Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană”. „Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a R. Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova”, se mai precizează în comunicatului Ministerului Afacerilor Externe de la București.
  • Radio Chișinău informează că pe fundalul demisiilor în lanț ale mai multor magistrați, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a atras atenția că este extrem de important ca judecătorii să-și asume responsabilitatea și să participe activ la Adunarea Generală a Judecătorilor din 17 martie, în cadrul căreia urmează a fi aleși membrii permanenți ai CSM. Ministra a precizat că e nevoie de un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional, care să preia rezolvarea problemelor din sectorul judecătoresc. „Să nu uităm că justiția, până la urmă, este un serviciu public, iar conflictele interne, inclusiv din sistemul judecătoresc, nu trebuie rezolvate din contul interesului public”, a mai declarat în cadrul unei conferințe de presă, Veronica Mihailov-Moraru.
  • Operațiunile aeroportuare vor trece sub controlul statului până la 1 mai, anunță jurnal.md, citându-l pe premierul Dorin Recean. „Sunt niște proceduri tehnice, acreditări de securitate, care necesită timp și ele trebuie să sfârșească până la 1 maiˮ, a spus prim-ministrul. Jurnaliștii amintesc că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Dar compania a fost acuzată că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare.
  • Jurnaliștii de la portalul newsmaker.md scriu despre reacția Kremlinului la documentul care ar divulga planul Rusiei de a atrage Moldova sub propria umbrelă. Moscova nu cunoaște despre existența „unui plan de apropiere a Federației Ruse cu Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. El a mai spus că „Rusia mereu a fost, este și rămâne deschisă pentru stabilirea unor relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Moldova”, adăugând că Moscovei îi pare rău „că actuala conducere a Moldovei se confruntă cu prejudecăți complet nejustificate și nefondate în relație cu Moscova”.
  • Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind coproducția cinematografică, scriu reporterii de la TV8.md, adăugând că în urma acestei decizii, producătorii de film din R. Moldova vor putea atrage mai ușor investiții străine în proiecte. Odată cu ratificarea Convenției, producătorii autohtoni vor avea posibilitatea să inițieze coproducții pentru a suplini bugetul proiectului, astfel având oportunitatea să creeze produse competitive atât pentru piața națională, cât și pentru cea internațională, se mai spune în articol.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Ziarul de Gardă publică o înregistrare cu opinia unui cetățean revoltat de protestele Partidului Șor și de faptul că sunt blocate arterele capitalei. Pe Facebook, această postare a trezit un interes sporit din partea internauților, materialul a adunat sute de reacții și comentarii legate inclusiv de manifestația din fața Parlamentului organizată joi, 16 martie, de Partidul Șor.
  • Pe Instagram, una din postările populare este a jurnaliștilor de la TV8.md, care au scris că mai mulți minori care au venit la protest au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru identificare. Poliția cere organizatorilor să nu permită participarea la protest a minorilor fără însoțitor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG