Linkuri accesibilitate

Adunarea generală a judecătorilor, convocată pe 1 martie


Adunarea Judecătorilor din 28 aprilie.
Adunarea Judecătorilor din 28 aprilie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a convocat adunarea generală a judecătorilor pentru data de 1 martie 2024. La eveniment ar urma să fie ales un nou membru al CSM, din partea Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a explicat că există deja o candidată pentru acest post – o judecătoare a CSJ, care a trecut din a doua încercare verificarea integrității etice și financiare (pre-vettingul). Este vorba de Aliona Miron, care a promovat recent și vettingul. Caraman a presupus că până în martie ar putea apărea și un candidat din rândul Curților de Apel.

Conform legii, CSM trebuie să fie format din 12 membri, care au promovat pre-vetitngul: șase judecători și șase juriști. Actualmente, în consiliu sunt patru judecători aleși în funcții în aprilie 2023 și o magistrata din fosta componență a CSM, mandatul căreia a fost prelungit.

De asemenea, la adunare ar putea fi aleși și membrii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor. Candidații în această structură, de asemenea, sunt supuși vettingului. Caraman a explicat, că dacă membrii comisiei vetting nu vor finaliza evaluarea candidaților pentru colegiul specializat până la 1 martie, aceștia ar putea fi numiți la o altă adunare, convocată în mod extraordinar.

Adunarea generală este un mecanism de autoadministrare a sistemului judecătoresc. Se convoacă anual în ședință ordinară de CSM, dar poate fi inițiată și la solicitarea a cel puţin 50 de judecători. Adunarea este delibirativă dacă la ea participă majoritatea simplă a judecătorilor.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG